Sütőben sült paradicsomos-padlizsános spagetti
Nyáron nincs olyan, hogy túl sok paradicsom, ugye? Én legalábbis annyira szeretem a paradicsomos ételeket, hogy folyamatosan ilyeneket főzök. Például az alábbi tepsis tésztát.
Hozzávalók
4 nagy adaghoz- 25 dkg (teljes kiőrlésű) spagetti (más fajtájú tésztát is választhatunk)
- só
- 1 padlizsán (kb. 35 dkg)
- 15 dkg tetszőleges kolbász
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 3,5 dl paradicsomszósz
- 2-2 ág kakukkfű és oregano
- 1 kis marék bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 2 nagy marék reszelt parmezán sajt
- 25 dkg színes koktélparadicsom
- 2 gömb (20 dkg) mozzarella sajt
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben feltesszük főni. Amikor elkészült, leszűrjük, és félretesszük hűlni. Közben a megmosott, felkarikázott padlizsánt 20 percre besózzuk, majd leöblítjük. Alaposan leitatjuk a nedvességet, majd cikkekre vágjuk.
A kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Rádobjuk a padlizsánt 2 perc alatt összesütjük. Szedőkanállal kivesszük. A maradék zsiradékra ráreszeljük a megpucolt fokhagymát, felöntjük a paradicsomszósszal, hozzáadjuk a kakukkfű és az oregano lecsipkedett leveleit, valamint a felcsíkozott bazsalikomot. Pár perc alatt összefőzzük, közben megsózzuk, ha túl sűrű, kevés vízzel felhígíthatjuk.
A tésztát összeforgatjuk a paradicsomszósszal, a kolbásszal, a padlizsánnal és a parmezán 2/3-ával. Egy hőálló tálba simítjuk, a tetejébe belenyomkodjuk a megmosott koktélparadicsomokat. Rátépkedjük a lecsepegtetett mozzarellát, és megszórjuk a maradék parmezánnal.
180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük. Bazsalikommal díszítve tálaljuk.