Sült nokedli tejfölösen, darált hússal
Imádom az olaszos paradicsomos, zöldfűszeres tésztaételeket, de néha olyan jól tud esni egy „szimpla” nokedli. Na jó, azért ezt-azt adtam hozzá, és sajttal a tetején sütőben be is sütöttem. Finom rakott fogás, hideg napokra tökéletes.
Hozzávalók
4 személyre- A nokedlihez:
- 2 tojás
- kb. 3 dl víz
- 1 kávéskanál só + a főzővízhez
- 40 dkg liszt
- A húsos réteghez és az összeállításhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg darált pulykahús (vagy darált sertés, marha)
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál gyros fűszerkeverék
- só, őrölt fekete bors
- 20 dkg tejföl
- 1 gömb (10 dkg) mozzarella sajt
- aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
A tojásokat keverőtálba ütjük, elhabarjuk, majd összekeverjük a vízzel, a sóval és a liszttel. A lisztet érdemes fokozatosan hozzáadni, egészen sűrű, krémes állagú masszát kell kapnunk. Nem szükséges alaposan kidolgozni. A tésztát lobogó, sós vízbe szaggatva kifőzzük, majd leszűrjük.
A húsos réteghez egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rátesszük a megpucolt, felaprított vöröshagymát, lassú tűzön üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a szintén megpucolt, lereszelt fokhagymát is. Rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk, közben fakanállal aprítjuk, forgatjuk. Fűszerezzük a füstölt paprikával, a gyros fűszerrel, sóval és borssal.
A legalább langyosra hűlt nokedlit összekeverjük a finoman megsózott tejföllel. Felét egy közepes méretű sütőtálba simítjuk, erre jön a darált húsos réteg. Befedjük a többi tejfölös nokedlivel, a tetejére rámorzsoljuk a mozzarella sajtot. 180 °C-os sütőben kb. 25 percet sütjük, addig, amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.