Saslik uborkás tésztasalátával
A saslikban az a legjobb, hogy a legegyszerűbb fűszerekkel és a legbonyolultabb ízesítéssel is egyaránt nagyon-nagyon finom. Ja, és ha ránézek, egyből a jó meleg nyári napok jutnak eszembe. Ezúttal egyszerű hozzávalókból készítettem triplán húsos saslikokat, a karakteres nyársakat könnyebb tésztasalátával körítettem. Ez utóbbiba friss kaprot is vághattok, ha szeretnétek, szuperül passzolnak.
Hozzávalók
4 személyre- A saslikhoz (12 nyárshoz):
- 3 dl tej
- 4 gerezd fokhagyma
- 35 dkg sertéscomb
- 35 dkg sertéstarja
- só, őrölt fekete bors
- kb. 6 kisebb fej lila hagyma
- 35 dkg csípős kolbász
- A körethez (4-6 személyre):
- 40 dkg penne
- só
- 35 dkg tejföl
- 20 dkg majonéz
- fél citrom kifacsart leve
- őrölt fekete bors
- 2 db kígyóuborka
Elkészítés
A tejbe belereszeljük a megpucolt fokhagymákat. Laposabb tálba öntjük, beletesszük a hússzeleteket, lefedjük. 3-4 órára hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt 30 perccel 12 fa nyársat hideg vízbe áztatunk.
A pácolt húsokat lecsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk, felkockázzuk, a lila hagymákat megpucoljuk, felcikkezzük, a kolbászt pedig karikákra vágjuk. Felváltva nyársakra húzzuk, a kolbász (nagyobb része) kerüljön közvetlenül a húsok mellé. A nyársakat sütőpapírral bélelt tepsiben vagy grill felett, néha megforgatva átsütjük.
A körethez a tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, hagyjuk kihűlni. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, a citromlével, sóval és borssal. A kígyóuborkát megmossuk, felkockázzuk, az egészet a tésztához forgatjuk, hűtőbe tesszük. A nyársak mellé tálaljuk.