Sárgarépás-túrós piskótatekercs
Mindenkit megnyugtatok, a répatortához hasonlóan ebben a tekercsben sem a répa íze dominál, úgyhogy nyugodtan elkészíthetitek a zöldségeket kevésbé szerető vendégeiteknek is ezt a sütit. Viszont a színe… A zöldségtől gyönyörű tavaszias lesz!
Hozzávalók
1 tekercshez- A tésztához:
- 15 dkg sárgarépa
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 7 evőkanál liszt
- 1 csipet só
- A krémhez:
- 25 dkg túró
- 2 evőkanál tejföl
- 5 dkg porcukor + a díszítéshez
- 1 tasak vaníliás cukor
- fél biocitrom héja
- mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés
A sárgarépát megpucoljuk, finom lyukú reszelőn lereszeljük, levét kinyomkodjuk.
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük, belekeverjük a reszelt répát, majd apránként hozzászitáljuk a lisztet és a sót. Végül óvatosan, spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát egyenletesen elsimítjuk egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt sütőlemezen úgy, hogy téglalap formát kapjunk. 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 20 perc) sütjük. Még melegen deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a keskenyebbik oldalától kezdve feltekerjük egy tiszta konyharuha segítségével. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A túrót áttörjük, kikeverjük a tejföllel, a kétféle cukorral és a lereszelt citromhéjjal. Egyenletesen rákenjük a kitekert piskótára, majd ismét feltekerjük. Porcukorral meghintve, mentával díszítve tálaljuk.