Póréhagymás quiche
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 200 g liszt
- 10 dkg hideg vaj
- só
- hideg víz
- 10 dkg nehezék (száraz bab vagy lencse)
- A töltelékhez:
- 10 dkg szeletelt zsírosabb húsos szalonna vagy bacon
- 1 db hosszú póréhagyma
- 3 tojás
- 200 ml tejszín
- 200 g reszelt gruyere sajt
- só, bors
- szerecsendió
- friss spenótlevél
Elkészítés
1. A lisztet, 2 csipet sóval és a lereszelt hideg vajjal addig gyúrjuk, amíg porhanyós nem lesz. Ezután annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy egybe álljon kevés gyúrás után. Végül pihentetjük nagyjából 30 percig.
2. Ha a tészta pihent, egy lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm-es vastagságra, a kivajazott sütőformába helyezzük, majd egy sütőpapírt teszünk rá és nehezékként száraz babot vagy lencsét öntünk rá, így sütjük elő 180 fokon 5-7 percig.
3. A töltelékhez a bacont apró kockákra vágjuk és egy felhevített serpenyőben megpirítjuk. A póréhagyma fehér és zöld részét is apróra vágjuk, majd a bacon csíkokhoz adjuk, sózzuk és megdinszteljük.
4. A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot, majd fűszerezzük szerecsendióval, sóval, borssal és elkeverjük.
5. A baconos póréhagymás tölteléket az elősütött tésztára terítjük, ráöntjük a tejszínes krémet, tojássárgájával megkenjük a tészta széleit és 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Friss spenótlevéllel díszítjük. Jó étvágyat!