Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Kelkáposztás-kolbászos tart

Vasárnapi vacsorára tökéletes
2017. december 17.

Hozzávalók

6 főnek
  • A tésztához:
  • 1,5 csésze liszt
  • 0,5 csésze vaj
  • 1 csipet só
  • 3-4 ek. hideg víz
  • A kolbászos-káposztás töltelékhez:
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olíva olaj
  • 2 csésze felkockázott hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma, átnyomva
  • só, bors
  • 22 dkg kolbász
  • 1 fej kelkáposzta (száráról leszedve, apróra vágva)
  • ¼ csésze fehér bor
  • ½ csésze bazsalikom
  • 1 tojás
  • ¼ csésze rikotta

Elkészítés

Vágjuk kicsi kockákra a vajat, majd tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a lisztet és a sót. Robotgéppel dolgozzuk össze a keveréket, míg a vajkockák már csak borsó nagyságúak. Ezután folyamatos keverés mellett csurgassunk bele annyi vizet, hogy a tészta összetapadjon.

Tegyük a tésztát egy deszkára, fedjük le műanyag fóliával, tegyük hűtőbe 30 percre. Vegyük ki a tésztát, hagyjuk kissé felengedni, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 30 cm-es átmérőjű körré. Tegyük egy 25 cm átmérőjű piteformába a tésztát, majd fedjük le sütőpapírral, tegyünk rá nehezékként babszemeket.

Melegítsük elő a sütőt 200˚C-ra, süssük a tésztát 20 percig, majd vegyük le róla a papírt és a nehezéket, és süssük további 5 percig, hogy megbarnuljon. Hagyjuk hűlni rácsos felületen.

Míg hűl, főzzük össze a tölteléket: melegítsük meg a vajat és az olajat egy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a két féle hagymát, majd csökkentsük a hőt, hagyjuk karamellizálódni. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd vegyük ki a hagymákat egy kis tálba, tegyük félre. A serpenyőben főzzük barnára a kolbászt, nyomkodjuk szét, majd vegyük ki, tegyük félre.

Itassuk fel az olajat a serpenyőből – 1 evőkanálnyit hagyjunk benne – majd tegyük bele a káposztát, öntsük fel a borral, majd fedjük le. 3-5 percig főzzük, majd sózzuk, borsozzuk. Száraz káposztát kell, hogy kapjunk – ha még nedves, főzhetjük 1-2 perccel tovább. Vegyük ki a zöldséget a serpenyőből, tegyük egy nagy tálba, keverjük hozzá a hagymát és a kolbászt.

Hagyjuk a keveréket állni 5 percig, majd keverjük hozzá a bazsalikomot, a tojást, és a rikottát. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Kanalazzuk a tölteléket a kihűlt piteformába, egyengessük el, majd süssük az ételt 200˚C-on, 10-15 percig.

forrás: Food52

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez a recept egyszerűen nagyszerű! Muszáj kipróbálni!  Burgonyapürés quiche

Ez a recept egyszerűen nagyszerű! Muszáj kipróbálni! Burgonyapürés quiche

Melegen is finom, hidegen is finom, vendégvárónak is nagyon jó, mi az? Hát persze, hogy a quiche! Ezúttal a franciák hagyományos sós pitéjét alaposan átvariáltam, és krumplipürés-kolbászos töltelékkel sütöttem meg. Igazi télies, laktató étel, tökéletes vacsorára vagy egy tartalmasabb leves után ebédre.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.