Pármai padlizsán
Az egyik kedvenc receptem a pármai padlizsán, azaz a parmigiana di melanzane. Amióta egyszer megkóstoltam Olaszországban, egy kis toszkán városka főterén, nem megy ki a fejemből, nyáron gyakran elkészítem.
Hozzávalók
4 nagy szelethez- 2 db közepes méretű padlizsán
- só
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg paradicsompüré
- 1 kis ág rozmaring
- 1 ág oregano
- 1 kis marék bazsalikomlevél
- 40 dkg mozzarella sajt
- parmezán sajt
Elkészítés
A padlizsánokat vékony szeletekre vágjuk (a végeket eltehetjük pl. egy zöldségraguhoz), besózzuk, majd egy tálcára helyezzük. Nehezéket teszünk rájuk, majd hagyjuk 1 órát pihenni. Ezután alaposan átöblítjük, kinyomkodjuk, leitatjuk a szeleteket.
Éppen egy kevés felhevített olajon (a padlizsán erősen magába szívja az olajat, ezért tényleg csak kenjük ki a serpenyőt) átsütjük a szeleteket, majd ismét papírtörlőre szedjük.
Felhevítünk közben még egy kevés olajat egy másik serpenyőben, majd a megtisztított, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Felöntjük a paradicsompürével, megsózzuk, hozzáadjuk a finomra aprított rozmaringot, valamint az oregano leveleit és a felcsíkozott bazsalikomot. Pár perc alatt összefőzzük.
Jöhet a rétegezés. Egy sütőtál alját kikenjük kevés olajjal, és teszünk rá némi paradicsomszószt. Erre jön egy réteg padlizsán, egy réteg mozzarella, majd ízlés szerinti mennyiségű reszelt parmezán. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak (én 3-4 réteget szoktam készíteni), a teteje mozzarella legyen. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percet sütjük. Melegen, olvadozó sajttal a legfinomabb!