Olivér séf túrós barackos sütemény ajánlata
Vaníliás-barackos Charlotte torta
2017. August 4.
Hozzávalók
- A piskótához:
- 10 db tojás
- 10 evőkanál liszt
- 10 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- fél citrom reszelt héja
- A krémhez:
- 250 g túró
- 100 g mascarpone
- 150 g sárgabarack
- 2 evőkanál vanília aroma
- 1 teáskanál vanília őrlemény (elhagyható)
- 120 ml habtejszín
- 200 g porcukor
- 5 g zselatin
Elkészítés
A piskóta elkészítése:
A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét elkezdjük felverni egy csipet sóval, majd amikor kezd habosodni, hozzáadjuk apránként a cukrot. A sárgáját is kihabosítjuk, belereszeljük a citrom héját, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez. Hozzászitáljuk a lisztet is három részletben és alaposan elkeverjük egy spatula segítségével. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és egyenletesen kikenjük kb. 1 cm vastagra. 180 fokon, kb. 10-12 perc alatt (tűpróbával) készre sütjük. Miután megsült, lehúzzuk róla a sütőpapírt, megkenjük baracklekvárral, majd egy nedves konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet.
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba belemérjük a túrót, a mascrponét, a porcukrot, a vaníliát és krémesre turmixoljuk. A sárgabarackot alaposan megmossuk, felkockázzuk és a krémhez keverjük. Amíg kemény habbá verődik a tejszín, addig áztassuk be a zselatint kevés hideg vízbe (éppen hogy ellepje). Ha megduzzadt, melegítsük meg mikróban csípősre és adjuk a krémhez. Habverő segítségével gyors mozdulatokkal keverjük jól el. Ezután mehet bele a felvert tejszín, szintén gyors mozdulatokkal.
Frissentartó fóliával kibélelünk egy közepes méretű tálat (félkör alakú). Ujjnyi vastagra felszeleteljük a kihűlt piskótatekercset és kibéleljük a szeletekkel a tál falát (a tetején hagyjunk rá 1-1,5 cm-t az aljához való szeletekhez). Kitöltjük krémmel a közepét, elsimítjuk a tetejét, majd befedjük a maradék piskótatekerccsel.
1 éjszakára a hűtőbe tesszük, porcukorral tálaljuk.
Megosztom barátaimmal