Miért szeretik annyira Amerikában? Ünnepnapja is van, méghozzá ma. Zabkásakirálynő rendhagyó receptet hozott
A mogyoróvajas-lekváros szendvics az amerikaiak egyik kedvenc, és egyben legjellegzetesebb étele.
Nekünk először szokatlan lehet a párosítás, de amint megkóstoljuk, nem kételkedünk többé, hogy miért is szeretik annyira, hogy április 2-án még külön világnapot is rendeznek neki. Nálam szendvics helyett most mogyoróvajas-lekváros keksz készült.
Hozzávalók
10 db-hoz- 100 g mogyoróvaj
- 50 g földimogyoró
- 1 db tojás
- 70 g zabliszt
- 100 g málna
- 20 g útifű maghéj
- 100 g eritrit
- 1 db banán
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük légkeveréssel 180°C-ra.
2. Egy lábasban alacsony lángon összeolvasztjuk a mogyoróvajat az eritrit felével.
3. A banánt villával pépesítjük, majd összekeverjük jó alaposan a mogyoróvajjal és a tojással. Ha jól összekevertük, hozzászitáljuk a lisztet is. Egy könnyen gyúrható és formázható tésztát kell kapnunk.
4. A tésztát kinyújtjuk 0,8-1 cm vastagra, majd tetszés szerinti formával kiszúrunk belőle kb. 10 db kekszet. A kekszek közepén kiskanállal mélyedést vájunk, ide fog kerülni a végén a lekvár. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd az előmelegített sütőbe toljuk 10 percre.
5. Ezalatt elkészítjük a lekvárt. A málnát egy főzőedénybe tesszük, majd alacsony lángon felolvasztjuk benne az eritrit másik felét és hozzákeverjük az útifű maghéjat is. Ha felolvadt, levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni és besűrűsödni.
6. Az elkészült kekszek közepére egy-egy kanál málnalekvárt kanalazunk, és földimogyoró szemekkel díszítjük.