Másmilyen retek
Azt bírom a tavaszban, hogy a piacokon a téli krumpli-káposzta-narancs-műparadicsom kínálatot fokozatosan felváltja a színében és állagában is friss zöldségek özöne. Egyik kedvencem az apró szemű, zsenge retek. Persze nyersen és sóval.
Szűkebb és tágabb környezetemben a retket nyersen ették mindig is, így eleinte csodálkozva láttam egyes külföldi recepteknél, hogy sütve, párolva kerül asztalra a világ néhány táján.
Kipróbáltam és eléggé megkedveltem ezeket a változatokat is. Az íze persze megváltozik (akár a többi zöldségé), és eltűnik az az enyhe csípősség, ami egyeseket visszatart az önfeledt retekevéstől.
Hozzávalók
- 4 csomag retek (kb 20 db)
- 1 csomag petrezselyem
- 1 evőkanál olaj
- só
Elkészítés
1. A megmosott és zöldjétől megszabadított retket sózom, annyi olajba forgatom, amennyi egyenletesen bevonja a felületét, majd egy alufóliával kibélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm. A cél, hogy a gumók megpuhuljanak és enyhén megpiruljanak.
2. Ezután meghintem apróra vágott petrezselyemmel, és már tálalható is. Akár köretként is kínálható, nálunk most simán elfogyott nassolnivalóként is.