Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezt a mártogatóst készítsük vendégeinknek, és ezt mártogassuk, ha jót akarunk!

Calçots – katalán grillezett újhagyma mártogatós.
2017. May 13.

Grillezni jó, erről korábban  itt írtam, az újhagyma pedig kiváló grillezve. Ez is olyan tudás, amit érdemes ellesnünk a katalánoktól. A hagyma külső rétegei megszenesednek ugyan, de azok alatt rejlik a puha és édeskés lényeg.

 Azt, hogy ez finom, Katalóniában annyira tudják, hogy nemzeti eledelként tartják számon, és az enyhe időjárásnak hála már januárban fesztiválokon ünneplik. Ráadásul a hagyma termesztésénél rendszeres földhalmozással növelik a fehér, zamatosabb részt. Külön mártogatóst is készítenek hozzá, ami persze nem csak a hagymához, hanem húsokhoz, salátákhoz is kiváló.

Hozzávalók

  • 2-3 nagy csokor újhagyma
  • 1 marék mandula
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 3 db nagyobb paradicsom
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál ecet

Elkészítés

1. A szószhoz a paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát egy tűzálló tálba helyezve és letakarva, forró sütőben puhára sütjük. Ha elkészült, meghámozzuk mindegyiket, és egy késes aprítóban a mandulával összedolgozzuk, közben hozzáadva a sót, az ecetet és az olajból annyit, amivel a kívánt és kedvelt állagot elérjük.

2. Az újhagymát nemes egyszerűséggel rátesszük az alaposan felfűtött grillre, és minden oldalán feketére sütjük. Ha grillezni nincs módunk, egy nagyon vékonyan kiolajozott serpenyőben, vastagabb hagymák esetén a sütőben készíthetjük el.

3. A lényeg, hogy a hagyma belül megpuhuljon, akár a külső rétegek megégése árán is. Fogyasztásnál egyik kezünkbe vesszük a hagyma végét, másikkal lehúzzuk az égett réteget, majd az így kapott puha belsőt a szószba mártva fogyasztjuk.

4. Az első falat után pedig keresünk valami szalvétát a nyakunkba, ha addig még nem tettük meg.

20170511_192814

Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Másmilyen retek

Másmilyen retek

Ajánlott dal: Canned Heat – Going up the country
Sonkás sajttekercs

Sonkás sajttekercs

Ez a sajttekercs nálunk hagyományos családi étel így télvíz idején, igazából nem is értem, hogy más évszakokban miért nem kerül elő. Pedig elkészíteni sem nagyon komplikált.
Remek egytálétel - Hachis parmentier

Remek egytálétel - Hachis parmentier

Legyen angol vagy francia, a lényege azonos: darált húsból készült ragu, összesütve sajtos krumplipürével.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!