Az egyik legkedveltebb vendégváró finomság is készülhet csupa egészséges hozzávalóból
A húsvét egy vallási ünnep, de egyben a tavasz ünnepe, ami természetesen a konyhában is megjelenik. A pogácsa az egyik legkedveltebb vendégváró finomság, amit szintén elkészíthetünk egészséges alapanyagokkal. Ilyenkor tavasszal érdemes medvehagymával megbolondítani az egyszerű sajtos pogácsát, és ezzel várni a sok locsolót.
Hozzávalók
- 30 dkg rizsliszt
- 5 dkg búzasikér
- 15 dkg kókuszolaj
- 3 dkg élesztő
- 1 dl natúr joghurt
- 1 dkg nádcukor
- 1 dl tej
- 2 db tojás
- 1 evőkanál himalaya só
- 1 csokor medvehagyma
- zsírszegény sajt
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben a nádcukorral.
A rizslisztet összekeverjük a búzasikérrel és a sóval. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a szobahőmérsékletű kókuszolajt, a natúr joghurtot és a tojások sárgáját. Végül belekeverjük a megmosott, apróra vágott medvehagymát. Egynemű tésztává dolgozzuk az egészet, majd letakarva, meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 175°C-on.
A megkelt tésztát egy liszttel megszórt nyújtófán óvatosan kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. (Vigyázzunk, a tészta könnyebben morzsolódik, mint a fehérliszttel és margarinnal készült változat.)
Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk az egész tésztát. A maradék két tojásfehérjét felverjük, és ecsettel megkenjük a pogácsák tetejét, hogy szép fényesek legyenek. Végül megszórjuk őket reszelt sajttal.
Sütőpapírral bélelt tepsiben negyed óráig pihentetjük, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.