Íme a kókuszkocka egészséges változata
Mióta próbálok odafigyelni az egészséges alapanyagok használatára, szinte minden ilyen családi desszertet megpróbáltam már megreformálni, ez alól a kókuszkocka sem volt kivétel. Annyira jól sikerült, hogy a különbség észre sem vehető, így azóta már csak így készítjük.
Hozzávalók
(20 x 30 cm-es tepsihez)- 3 tojás
- 150 g zabliszt
- 100+50 g eritrit
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 50 g holland kakaópor
- 30 g kókuszolaj
- 150 g kókuszreszelék
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük alul-felül sütéssel 180°C-ra.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük 50 g eritrittel, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is. Kevés vízzel nagyon sűrű, de krémes állagúra keverjük.
3. A tojásfehérjét 50 g eritrittel kemény habbá verjük. Ezután óvatosan, – anélkül, hogy a hab összetörne,- hozzákeverjük a tészta többi hozzávalójához. Egy spatula segítségével, sütőpapírral bélelt mély falú tepsibe simítjuk a tésztát, majd az előmelegített sütőbe toljuk.
4. Az első 10 percben semmiképpen se nyissuk ki a sütőt, különben a piskóta összeesik. Ezután mérsékeljük a hőfokot 160 fokra és süssük további 15-20 percig.
5. Az elkészült piskótát negyedóráig hűlni hagyjuk, majd egyenlő nagyságú kockákra vágjuk fel.
6. A mázhoz egy főzőedényben alacsony lángon, kevergetés mellett felolvasztjuk a kakaóport a maradék 50 g eritrittel, a kókuszolajjal és 1 dl vízzel. Ha felolvadt a kakaópor, levehetjük a tűzről. A piskóta kockákat először a kakaómázba, majd rögtön a kókuszreszelékbe forgatjuk. Ezután rögtön fogyasztható is a sütemény.
Ezt is próbáld ki: