Karamellizált őszibarackos csirkemell
Nyáron főételeket is szívesen készítek gyümölccsel, az egyik kedvencem a friss őszibarack. Ezúttal mézzel, szójaszósszal és balzsamecettel párosítottam, és hagytam, hogy szépen karamellizálódjon. Szuper a csirkéhez!
Hozzávalók
4 személyre- 35 dkg tetszőleges (rövidebb fajtájú) tészta
- só
- 4 db felezett csirkemellfilé
- őrölt fekete bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg magozott, fekete olajbogyó
- 3 db őszibarack
- 4 evőkanál szójaszósz
- 1,5 evőkanál méz
- 1 teáskanál balzsamecet
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
Közben a csirkemellfiléket megtisztítjuk, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Erős lángon 1-1 perc alatt kérget sütünk a hússzeletekre, majd közepes lángon, oldalanként további kb. 6-6 perc alatt készre sütjük a húst. Amikor elkészültek, kivesszük a serpenyőből, melegen tartjuk.
A serpenyőben visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát. Átforgatjuk rajta a leszűrt tésztát, hozzákeverjük a lecsepegtetett, felkarikázott olajbogyót. Kivesszük a serpenyőből.
Ezután mehet a serpenyőbe a megmosott, kimagozott, kis kockákra vágott őszibarack. Meglocsoljuk a szójaszósz, a méz és a balzsamecet keverékével, kevergetve hagyjuk puhulni, karamellizálódni. A sült csirkére kanalazva tálaljuk a tésztával együtt. Kevert salátát kínálhatunk mellé.