Kapusta – A lengyel káposztaleves
Hozzávalók
- 1.5 kg húsos oldalas
- 170 g zsíros császárszalonna
- 1 nagy fej hagyma
- ¼ csésze liszt
- 450 g savanyú káposzta, lével együtt
- 1 közepes fej káposzta, lereszelve
- 2 db 400 grammos paradicsomkonzerv
- 1 evőkanál köménymag
- 1 teáskanál só
- 1.8 kg burgonya
- rozskenyér és vaj
Elkészítés
Tegyük a húst egy 8 literes lábosba, és öntsük fel vízzel. Fedő nélkül forraljuk fel, gyöngyözve forralva főzzük 45 percig. Közben szedjük le a habot. Zárjuk el a tűzhelyet, és hagyjuk a vízben pihenni még 15 percig.
Amíg a hús fő, egy közepes serpenyőben 2-3 perc alatt pirítsuk meg a kockára vágott császárszalonnát. Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk puhára. Vegyük vissza a hőfokot, adjuk hozzá a lisztet, és főzzük még 3 percig. Tegyük le a tűzről, és tegyük félre.
Vegyük ki a húst a főzővízből, de ne öntsük ki azt.
Tegyük bele a savanyú káposztát levével együtt a hús főzőlevébe, adjuk hozzá a reszelt káposztát, a paradicsom konzerveket, a köménymagot, a sót, a császárszalonnás-hagymás keveréket.
Közepes lángon főzzük 30-35 percig, amíg a káposzta megpuhul. Közben vegyük le a húst a csontról, és tépkedjük falatnyi darabokra. Ha a káposzta megfőtt, tegyük bele a húst is, és melegítsük fel újra.
Hámozzuk meg, és negyedeljük el a burgonyákat, és tegyük hideg, sós vízbe, amíg a káposzta fő. Forraljuk fel, majd 10 perc alatt főzzük puhára. Szűrjük le, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Vágjuk a burgonyát falatnyi darabokra, és vagy adjuk a leveshez, vagy köretként tálaljuk. (Attól, hogy nem főzés előtt vágjuk kisebb darabokra, jobban megmarad a tartása, kevésbé esik szét a krumpli.)
Vajas rozskenyérrel tálaljuk.