Humusz lepénnyel
A tahini (azaz a szezámpaszta) számos üzletben beszerezhető, de akkor sem kell kétségbe esni, ha éppen nem kaptok, hiszen házilag is könnyen előállítható. Az elkészítése nagyon egyszerű: forró, zsiradékmentes serpenyőben rázogatva megpirítjuk a szezámmagot. Megvárjuk, hogy kissé kihűljön, majd késes aprítóba szórjuk. Őrölni kezdjük, közben fokozatosan, evőkanalanként olívaolajat csorgatunk hozzá. Egészen addig, amíg sűrű, krémes állagú pasztát kapunk.
Hozzávalók
2-4 adaghoz- A humuszhoz:
- 40 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó
- 5 evőkanál tahini
- olívaolaj
- só
- kevés citromlé
- fűszerpaprika a szóráshoz
- A lepényhez (2 nagy darabhoz):
- 8 dkg kenyérliszt
- 7 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- késhegynyi sütőpor
- 2 nagy csipet só
- 0,5 dl olívaolaj
- kb. ¾ dl langyos víz
Elkészítés
A csicseriborsót leszűrjük, a főző- vagy konzervlevet megtartjuk. Aprítógépbe tesszük, és krémesre törjük a tahinivel. Fokozatosan hozzáadagoljuk az olívaolajat (annyit, hogy krémes állagot kapjunk), kevés főző- konzervlével hígíthatjuk, ha szükséges. Végül sóval és citromlével ízesítjük.
Olívaolajjal megcsorgatva, fűszerpaprikával megszórva tálaljuk, pár egész szem csicseriborsóval díszíthetjük. Ezt az alapverziót sokféle módon variálhatjátok. Keverhetünk hozzá sült céklapürét és római köményt, pépesített avokádót, koriandermagot és friss korianderzöldet, sőt ha valami igazán különlegeset szeretnénk, ízesíthetjük egy kevés wasabival. Persze ezek már nem autentikus verziók, de attól még nagyon finomak.
A lepényhez a kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és az olívaolajjal, majd gyúrni kezdjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a vizet, és szép, sima felületű tésztává gyúrjuk. 10 percet pihentetjük, majd kettéosztjuk, és mindkettőt vékony körré nyújtjuk.
Egy nagy méretű, vastag aljú serpenyőt zsiradék nélkül felforrósítunk. Beletesszük a tésztát, addig sütjük, amíg felhólyagosodik, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is átsütjük. Tálalásig tiszta konyharuhába csomagoljuk.