Gyümölcsrizses palacsinta
Ki ne szeretné a palacsintát? És a tejberizst, netán a gyümölcsrizst? És mi lenne, ha ötvöznénk a kettőt? Ezekbe a palacsintákba sok-sok finom gyümölcsrizs került, leves után bőven elegendő 2. fogásnak.
Hozzávalók
4 személyre- A palacsintához:
- 2 db tojás
- 200 ml tej
- 1 nagy csipet só
- 180 g liszt
- kb. 250 ml szódavíz
- 1 evőkanál olaj + kevés a sütéshez
- A gyümölcsrizshez:
- 20 dkg kerek szemű rizs
- 8 dl tej
- 8 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- pár reszelés biocitromhéj
- 20-25 dkg tetszőleges gyümölcs (pl. őszibarackbefőtt és áfonya vegyesen)
Elkészítés
A palacsintatésztához a tojásokat kikeverjük a tejjel és a sóval, majd hozzászórjuk a lisztet. Felhígítjuk a szódavízzel, belekeverjük az 1 evőkanál olajat, és állni hagyjuk 30 percet. Olajjal vékonyan kikent palacsintasütőben palacsintákat sütünk belőle (8 nagyobb, az átlagosnál kicsit vastagabb palacsintát sütöttem).
A rizst nagyobb lábasba szórjuk. Felöntjük 1 dl vízzel, majd erős lángon, keverve addig főzzük, amíg magába szívja a vizet. Ekkor hozzáadjuk a tejet és a kétféle cukrot, valamint belereszeljük a citromhéjat. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és sűrű, krémes állagot kapunk. Félretesszük hűlni. Amikor már nem forró, hozzákeverjük a lecsepegtetett, kis kockákra vágott őszibarackot, valamint a megmosott, megszárított áfonyaszemeket.
A gyümölcsrizst a palacsintákba töltjük, melegen tálaljuk. Ha még fokoznánk, kínálhatunk mellé vaníliasodót.