Grillezett cukkini saláta
A nyári cukkiniszezon remek lehetőség arra, hogy változatos formában kipróbáljuk ezt a magas víztartalmú tökfélét. Bulgurral, babbal és zöldségekkel tálalva nagyon jó összetett szénhidrát-, növényi fehérje- és rostforrás.
Hozzávalók
2 adaghoz- 2 egész cukkini
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 10 dkg bulgur
- himalája só
- adalékanyagoktól mentes ételízesítő
- 10 dkg fehérbab (konzerv)
- 5 dkg lila hagyma
- 15 dkg koktélparadicsom
- friss petrezselyem
- 1 db citrom
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítés
A cukkinit alaposan megmossuk, levágjuk két végét, majd hosszában vékony szeletekre vágjuk. Felmelegített, kókuszolajjal megkent grillsütőn a szeletek mindkét oldalát barnára sütjük.
Eközben a bulgurt 2,5-szeres mennyiségű vízben, ízlés szerint só és ételízesítő hozzáadásával kb. 12 perc alatt puhára főzzük.
A fehérbabot átmossuk és lecsepegtetjük. A lila hagymát megpucoljuk és finomra aprítjuk, a koktélparadicsomot pedig mosás után kettévágjuk.
Végül összeállítjuk a salátát. A puhára főtt bulgurt összekeverjük a fehérbabbal, a lila hagymával, a koktélparadicsommal és a grillezett cukkiniszeletekkel. Megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel és kevés himalája sóval, majd citromlét és extra szűz olívaolajat csorgatunk a tetejére.