Gombás-besameles töltött patisszon
Nagyon szeretem a töltött zöldségeket: a padlizsánt, a cukkinit vagy éppen a csillagtököt. Ez a töltelék pedig igazi jolly joker: ezúttal gombával és barna rizzsel készítettem, de nyugodtan mehet bele sonka, kolbász, sült csirkecsíkok és másféle gabona is.
Hozzávalók
4 darabhoz- 4 db kisebb patisszon („1 adagos” méretűek, kb. 45-50 dkg/db)
- só
- 15 dkg barna rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 60 dkg csiperkegomba
- őrölt fekete bors
- 2 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
- 2 evőkanál vaj
- 1 csapott evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 10 dkg füstölt sajt
- 2 db tojássárgája
Elkészítés
A patisszonokat megmossuk, tetejüket éles késsel körben, óvatosan bevágjuk, majd leemeljük a „kalapokat”. A magos részt kivájjuk, eltávolítjuk, majd a tökök belsejét besózzuk. Állni hagyjuk, amíg a töltelék elkészül, majd töltés előtt kiöblítjük mindet, a nedvességet pedig alaposan felitatjuk.
A rizst enyhén sós vízben puhára főzzük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, felcikkezett gombát roppanósra pirítjuk rajta, közben sóval, borssal és a kakukkfű leveleivel ízesítjük. Félretesszük, ha marad alatta lé, leszűrjük.
A vajat felolvasztjuk egy másik serpenyőben. Rászórjuk a lisztet, megpirítjuk, majd felöntjük a meleg tejjel. Sóval, borssal fűszerezzük, hozzáreszeljük a sajtot, és sűrűbb besamellé főzzük.
A kész besamelt hagyjuk picit hűlni, majd összekeverjük a tojássárgájákkal, a főtt rizzsel és a roppanósra pirított gombával. Az előkészített patisszonokba töltjük.
A patisszonokat olajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk, melléjük helyezzük a kalapokat is. Letakarjuk alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 30 percet alufólia alatt sütjük, majd levesszük a fóliát, és további 10-15 perc alatt készre sütjük a töltött zöldségeket.