Epres-vaníliás sütemény
Mondhatnám, hogy „semmi extra”, és az összetevőket elnézve bizony ez így is van. Viszont annyira krémes, gyümölcsös tavaszi desszert, hogy nem lehet megfeledkezni róla, minden évben elkészítem. És még egy gondolat, mielőtt belefogtok: sem vajat, sem zselatint nem használok a krémbe, pont azért, hogy megmaradjon a könnyű, krémes hatás. 2 lap zselatin nem rontja el, de hűtve enélkül is szépen szeletelhető.
Hozzávalók
6 nagy szelethez- A tésztához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 9 dkg liszt
- 1 dkg kakaópor
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
- A krémhez:
- 4 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 15 dkg mascarpone
- 20 dkg eper
- 1 kis marék szeletelt mandula
Elkészítés
A krém elkészítésével kezdjük. 3,5 dl tejet felteszünk forrni, hozzáadjuk a cukrot. A maradék tejben simára keverjük a pudingport. Amikor forr a tej, hozzácsorgatjuk, kevergetve jó sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, néhányszor átkeverve hagyjuk kihűlni. Pár órára hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat 2-3 percen keresztül verjük a kétféle cukorral. Amikor már sűrű, fényes és krémes, hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Simára keverjük, kevés tojásfehérjével fellazítjuk, majd spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. A masszát közepes méretű (kb. 25×15 cm), sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 190 °C-on kb. 15-17 perc alatt megsütjük. Rácsra borítjuk, még melegen lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vaníliapudinghoz habverővel hozzákeverjük a mascarponét. Habzsákba szedjük, a sütemény tetejére nyomjuk. A megtisztított epret felcikkezzük, kirakjuk vele a süti tetejét. Tálalásig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk a szeletelt mandulával, ezt előtte ízlés szerint meg is piríthatjuk.