Epres köles torta
Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer gyermekeim lesznek, számukra az egyik sokat emlegetett „nagymama sütije” ez a köles torta lesz, hiszen Anyukám az elmúlt évek alatt már számtalanszor elkészítette és tökéletesítette ezt a süteményt a saját ízlésünk és igényeink szerint.
Én pedig boldogan fogom nekik vágni a szeleteket, hiszen nem csak nagyon finom, de a kölesnek köszönhetően sok-sok jótékony tulajdonsággal is rendelkezik. Hogy csak néhányat említsek, gyulladáscsökkentő, vércukorszint szabályozó és immunerősítő hatással is bír.
Hozzávalók
- ½ liter tej (vagy növényi tej)
- 10 dkg köles
- 7 dkg eritrit
- 20 dkg túró
- 4 db tojás
- vanília aroma
- ½ citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 10 dkg (fagyasztott) eper
Elkészítés
1. A tejet felforraljuk egy csipet sóval, ha forrni kezd, beletesszük a kölest és ízlés szerint vanília aromát. Jó sűrű kását kell főznünk belőle.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadunk 5 dkg eritritet. A sárgákat 2 dkg eritrittel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a jól áttört túrót és a reszelt citromhéjat. Először a sárgáját, majd nagyon óvatosan a habbá vert fehérjét is hozzákeverjük az elkészült köleshez, nehogy összetörjön.
3. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
4. Ez 20-25 cm átmérőjű tortaformába vagy egy kisebb tepsibe öntjük a masszát. A tetejére szeletelt eper darabokat helyezünk díszítésként.
5. Az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 40 percig sütjük. Félidőnél a sütőt mérsékeljük 150°C-ra.
6. Az elkészült süteményt kb. 20 percig pihentetjük, ezután könnyebb lesz a szeletelés.