Ennek a finomságnak a sonkatál közvetlen közelében, az ünnepi asztalon a helye!
Ugye milyen klasszul néz ki, ha a pitét felvágva előbukkannak a benne sült tojások? Ennek a sós sütinek az eredeti változata olasz húsvéti étel, Torta Pasqualinának nevezik, tölteléke általában mángoldos-ricottás. Az én verziómban a túró dominál, a bébispenót tavasziassá teszi, ízesítése pedig fokhagymás-szerecsendiós.
Hozzávalók
egy kb. 28 cm-es piteformához:- A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 csapott kávéskanál só
- fél dl olaj
- 1,5 dl hideg víz
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg bébispenót
- só, 1 csipet őrölt fehérbors
- frissen reszelt szerecsendió
- 75 dkg túró vagy ricotta
- 4+3+1 tojás
Elkészítés
1. A liszthez hozzáadjuk az elhabart tojásokat, a sót és az olajat. Fokozatosan belecsorgatjuk a vizet, közben morzsoljuk, majd meggyúrjuk, közepesen kemény, sima felszínű tésztát kell kapnunk. Megfelezzük, egyesével folpackba csomagoljuk, 20 percre hűtőbe tesszük. A lehűlt tészták egyikét lisztezett felületen vékony körré nyújtjuk. Kibélelünk vele egy kivajazott piteformát úgy, hogy magasabb pereme is legyen. Alját megszurkáljuk villával, és a sütőtállal együtt, letakarva visszatesszük a hűtőbe.
2. Elkészítjük a tölteléket. Az olajat a vajjal együtt összemelegítjük egy serpenyőben. Ráeszeljük a megtisztított fokhagymát, beletesszük a megmosott spenótot, sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük. Épp csak addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek, majd félretesszük hűlni.
3. A túrót áttörjük (nem szükséges teljesen homogénre), kikeverjük egy kevés sóval és 4 elhabart tojással. Hozzáforgatjuk a lehűlt spenótot, majd a krémet a hűtőből kivett piteformába kanalazzuk. Kialakítunk benne 3 fészket (mivel sűrű a krém, megtartja a formáját). 3 tojást egyesével felütünk egy pohárba (óvatosan, hogy a sárgája egyben maradjon), és belecsúsztatjuk a fészkekbe. (Nekem 3 nagyobb tojás fért el szépen a pitémben, de természetesen ezt a mennyiséget a tojások és a piteforma méretének függvényében módosíthatjátok.) A maradék 1 tojást enyhén felverjük, és megkenjük vele a pitetészta szélét.
4. A másik tésztadarabot kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen vékony körré nyújtjuk. Arra a részre, ami a pite közepe felé fog esni, éles késsel néhány bemetszést ejtünk, hogy sülés közben a gőz szabadon távozhasson (vagy alaposan megszurkáljuk a tészta teljes felületét villával). Óvatosan a pitére helyezzük, a felesleget levágjuk, a széleket összedolgozzuk. Tetejét lekenjük tojással.
5. A pitét 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-55 perc alatt készre sütjük. A sütési idő fele után, ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk. Teljes hűlés után szeleteljük, petrezselyemzölddel díszíthetjük.