Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme Marton Adrienn különlegesen finom fánk receptje

Édesburgonyás fánk, juharszirupos-bacon-ös és kókuszos-csokis öntettel
2017. február 21.

Hozzávalók

  • Fánk:
  • 5 nagy tojás
  • 120 ml kókusztej
  • 130 g édesburgonya püré
  • 120 ml juharszirup
  • 50 g kókuszzsír – olvasztott
  • 1 tk vanília kivonat , vagy vanília rúd kikapart belseje
  • 100 g mandulaliszt
  • 60 g kókuszliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • ¼ tk tengeri só
  • Étcsoki öntet:
  • 40 g étcsoki –összevágva és olvasztva
  • 1,5 tk kókuszzsír – olvasztott
  • 1 tk méz
  • juharszirupos-bacon-ös öntet:
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 1 ek. nyers kakaóvaj – ( helyettesíthető mogyoróvajjal)
  • 2,5 tk hideg juharszirup
  • fél tk vanília kivonat, vanília rúd kikapart belseje
  • ¼ tk fahéj
  • 1 szelet bacon – ropogósra sütve, apró kockákra vágva

Elkészítés

1. Fánkkészítés – Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra. Olajozzunk ki egy 12-es vagy 2 db 6-os fánksütő tepsit. Egy turmixgépben keverjük össze a tojásokat, a kókusztejet, az édesburgonyapürét (lásd, alul: megjegyzés-ben), a kókuszzsírt, a juharszirupot és a vaníliát, amíg habos lesz, kb 15 mp-ig.

2. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és turmixoljuk kb. 10 mp-ig alacsony fordulatszámon, majd még 20 mp-ig magas fordulatszámon.

3. Töltsük a tésztát a tepsibe, 2/3 részig töltve a fánk formákat. Süssük 20 percig, majd hagyjuk kihűlni 10 percig. Óvatosan szedjük ki a fánkokat a tepsiből, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni egy rácson.

4. Csokiöntet: Egy alacsony falú tálba tegyük bele a hozzávalókat és keverjük simára. A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Pihentessük a fánkokat a rácson 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15 percre, amíg megszilárdul az öntet. Kókuszreszelékkel a végén megszórhatjuk.

5. Juharszirupos – bacon-ös öntet: A kakaóvajat/mogyoróvajat gőz fölött olvasszuk meg. Amikor teljesen elolvadt, vegyük le a gőzről és keverjük bele a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hideg juharszirupot, vaníliát és fahéjat, majd keverjük simára. A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Helyezzük a fánkokat a rácsra és szórjuk meg bacon darabokkal. Szobahőmérsékleten pihentessük 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15-20 percre, amíg megszilárdul az öntet.

Megjegyzés:

Az édesburgonyát forró, enyhén lobogó vízben főzzük meg héjastól, majd várjuk meg míg lehűl egy kicsit, húzzuk le a héját és pürésítsük. ( Én turmixgépben pürésítettem, egy kis kókusztejet hozzáadva.)

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Marton Adrienn

Marton Adrienn receptje

Szerkesztőink kedvencei

Almafánk sós karamella öntettel

Almafánk sós karamella öntettel

Egy csipet só és a jól ismert karamella egészen másik, csodálatos arcát mutatja. Érdemes kipróbálni, abbahagyhatatlan!
Sütőben sült csokoládés fánk

Sütőben sült csokoládés fánk

Egy igazán különleges fánk a farsangi időszakra. Nem hagyományos, nem olajos, nem szalagos, és mégis fantasztikusan omlós és finom.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.