Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme Marton Adrienn különlegesen finom fánk receptje

Édesburgonyás fánk, juharszirupos-bacon-ös és kókuszos-csokis öntettel
2017. February 21.

Hozzávalók

  • Fánk:
  • 5 nagy tojás
  • 120 ml kókusztej
  • 130 g édesburgonya püré
  • 120 ml juharszirup
  • 50 g kókuszzsír – olvasztott
  • 1 tk vanília kivonat , vagy vanília rúd kikapart belseje
  • 100 g mandulaliszt
  • 60 g kókuszliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • ¼ tk tengeri só
  • Étcsoki öntet:
  • 40 g étcsoki –összevágva és olvasztva
  • 1,5 tk kókuszzsír – olvasztott
  • 1 tk méz
  • juharszirupos-bacon-ös öntet:
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 1 ek. nyers kakaóvaj – ( helyettesíthető mogyoróvajjal)
  • 2,5 tk hideg juharszirup
  • fél tk vanília kivonat, vanília rúd kikapart belseje
  • ¼ tk fahéj
  • 1 szelet bacon – ropogósra sütve, apró kockákra vágva

Elkészítés

1. Fánkkészítés – Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra. Olajozzunk ki egy 12-es vagy 2 db 6-os fánksütő tepsit. Egy turmixgépben keverjük össze a tojásokat, a kókusztejet, az édesburgonyapürét (lásd, alul: megjegyzés-ben), a kókuszzsírt, a juharszirupot és a vaníliát, amíg habos lesz, kb 15 mp-ig.

2. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és turmixoljuk kb. 10 mp-ig alacsony fordulatszámon, majd még 20 mp-ig magas fordulatszámon.

3. Töltsük a tésztát a tepsibe, 2/3 részig töltve a fánk formákat. Süssük 20 percig, majd hagyjuk kihűlni 10 percig. Óvatosan szedjük ki a fánkokat a tepsiből, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni egy rácson.

4. Csokiöntet: Egy alacsony falú tálba tegyük bele a hozzávalókat és keverjük simára. A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Pihentessük a fánkokat a rácson 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15 percre, amíg megszilárdul az öntet. Kókuszreszelékkel a végén megszórhatjuk.

5. Juharszirupos – bacon-ös öntet: A kakaóvajat/mogyoróvajat gőz fölött olvasszuk meg. Amikor teljesen elolvadt, vegyük le a gőzről és keverjük bele a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hideg juharszirupot, vaníliát és fahéjat, majd keverjük simára. A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Helyezzük a fánkokat a rácsra és szórjuk meg bacon darabokkal. Szobahőmérsékleten pihentessük 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15-20 percre, amíg megszilárdul az öntet.

Megjegyzés:

Az édesburgonyát forró, enyhén lobogó vízben főzzük meg héjastól, majd várjuk meg míg lehűl egy kicsit, húzzuk le a héját és pürésítsük. ( Én turmixgépben pürésítettem, egy kis kókusztejet hozzáadva.)

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Marton Adrienn

Marton Adrienn receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!