Íme Marton Adrienn különlegesen finom fánk receptje
Hozzávalók
- Fánk:
- 5 nagy tojás
- 120 ml kókusztej
- 130 g édesburgonya püré
- 120 ml juharszirup
- 50 g kókuszzsír – olvasztott
- 1 tk vanília kivonat , vagy vanília rúd kikapart belseje
- 100 g mandulaliszt
- 60 g kókuszliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- ¼ tk tengeri só
- Étcsoki öntet:
- 40 g étcsoki –összevágva és olvasztva
- 1,5 tk kókuszzsír – olvasztott
- 1 tk méz
- juharszirupos-bacon-ös öntet:
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 ek. nyers kakaóvaj – ( helyettesíthető mogyoróvajjal)
- 2,5 tk hideg juharszirup
- fél tk vanília kivonat, vanília rúd kikapart belseje
- ¼ tk fahéj
- 1 szelet bacon – ropogósra sütve, apró kockákra vágva
Elkészítés
1. Fánkkészítés – Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra. Olajozzunk ki egy 12-es vagy 2 db 6-os fánksütő tepsit. Egy turmixgépben keverjük össze a tojásokat, a kókusztejet, az édesburgonyapürét (lásd, alul: megjegyzés-ben), a kókuszzsírt, a juharszirupot és a vaníliát, amíg habos lesz, kb 15 mp-ig.
2. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és turmixoljuk kb. 10 mp-ig alacsony fordulatszámon, majd még 20 mp-ig magas fordulatszámon.
3. Töltsük a tésztát a tepsibe, 2/3 részig töltve a fánk formákat. Süssük 20 percig, majd hagyjuk kihűlni 10 percig. Óvatosan szedjük ki a fánkokat a tepsiből, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni egy rácson.
4. Csokiöntet: Egy alacsony falú tálba tegyük bele a hozzávalókat és keverjük simára. A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Pihentessük a fánkokat a rácson 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15 percre, amíg megszilárdul az öntet. Kókuszreszelékkel a végén megszórhatjuk.
5. Juharszirupos – bacon-ös öntet: A kakaóvajat/mogyoróvajat gőz fölött olvasszuk meg. Amikor teljesen elolvadt, vegyük le a gőzről és keverjük bele a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hideg juharszirupot, vaníliát és fahéjat, majd keverjük simára. A fánkok tetejét mártsuk bele az öntetbe, majd finoman fordítsuk vissza, hogy lecsorogjon a felesleg. Helyezzük a fánkokat a rácsra és szórjuk meg bacon darabokkal. Szobahőmérsékleten pihentessük 5 percig, majd tegyük hűtőbe még 15-20 percre, amíg megszilárdul az öntet.
Megjegyzés:
Az édesburgonyát forró, enyhén lobogó vízben főzzük meg héjastól, majd várjuk meg míg lehűl egy kicsit, húzzuk le a héját és pürésítsük. ( Én turmixgépben pürésítettem, egy kis kókusztejet hozzáadva.)