Diétázók, figyelem! Erre a receptre (is) szükség lesz!
A tésztaételek bármilyen feltéttel is készülnek, isteni finomak tudnak lenni. Azonban ha diéta vagy egészségügyi okok miatt oda kell figyelnünk a szénhidrátbevitelre, nem feltétlenül a legjobb választás. Az egyik legjobb „csel” az étel szénhidráttartalmának csökkentésére, ha a tészta egy részét –vagy akár az egészet – spiralizált zöldséggel helyettesítjük, jelen esetben cukkinivel. Ezáltal nem csak a zöldségfogyasztásról gondoskodunk, de a benne található rostanyag miatt tovább tart a jóllakottság érzet is.
Hozzávalók
2 adaghoz- 20 dkg cukkini
- 8 dkg teljes kiőrlésű spagetti tészta
- 25 dkg sovány darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- himalája só
- bors
- friss petrezselyem
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 40 dkg passzírozott paradicsom
- 1 db paradicsom
- parmezán sajt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
A darált húst sózzuk és borsozzuk, majd hozzáreszeljük a vöröshagyma felét és egy gerezd fokhagymát. Golyókat formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve kb. 25 percig sütjük.
A tésztához sós vizet forralunk, majd a forrástól számított 8-10 perc alatt al dentére főzzük.
A maradék vöröshagymát és fokhagymát finomra aprítjuk, majd egy edényben felhevített kókuszolajon megfonnyasztjuk őket és ráöntjük a passzírozott paradicsomot. Sóval és borssal ízesítjük, zöldfűszerekkel fűszerezzük és alacsony lángon kb. 7 perc alatt besűrítjük a szószt. Az elkészült húsgolyókat a szószba tesszük és további 2 perc alatt összeforraljuk.
A cukkinit alaposan megmossuk és a zöldségspirálozó (vagy ennek hiányában zöldségreszelő) segítségével spagetti alakúra formázzuk. Összekeverjük a lecsepegtetett főtt tésztával, majd a paradicsomszósszal és a húsgolyókkal tálaljuk. Utolsó lépésként megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel és parmezán sajttal.