Gyönyörű a színe, készülhet hússal, hallal, tenger gyümölcseivel vagy vegetáriánus módon – ez a paella. Ezúttal csirkés.
Hozzávalók
4 személyre- 2 db kápia paprika
- fél kis padlizsán
- 25 dkg csirkemellfilé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg hámozott paradicsom
- só, 1 nagy csipet sáfrány
- 25 dkg paella vagy rizottó rizs
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 5 dl zöldségalaplé
- 15 dkg fekete olajbogyó vegyesen
- citrom a tálaláshoz
Elkészítés
1. A kápia paprikát kicsumázzuk, kimagozzuk, és a padlizsánnal együtt vékonyan felcsíkozzuk.
2. Egy nagy (vagy két kisebb) sütőbe is helyezhető serpenyőben felhevítjük az olajat, és külön-külön lepirítjuk rajta a felkockázott csirkét és a paprika- és padlizsáncsíkokat. Miután megpirultak, kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
3. Ugyanezen az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd ráreszeljük a fokhagymát. A paradicsomokat felkockázzuk, és a hagymás alaphoz öntjük. Összeforgatjuk a sóval és a sáfránnyal, majd rászórjuk a rizst. Felöntjük a fehérborral, és addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor felöntjük a zöldség alaplével, és kevergetés nélkül, nagy lángon 10 percet főzzük. (Fontos, hogy a rizottóval ellentétben a paellánál az alaplevet egyszerre adjuk a rizshez, és ne kevergessük, így fog kialakulni az alján egy ízes, megpörkölődött réteg.)
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A 10 perces főzési idő után a rizs tetejét kirakjuk a félretett csirkével, zöldségcsíkokkal, és sütőbe tesszük. 10 percet sütjük, majd megszórjuk az olajbogyókkal, és visszatoljuk a sütőbe további 5-10 percre. Citrommal tálaljuk.