Ilyen a csalópizza a pizza party napon
Csak az utolsó pillanatban kapcsoltam, hogy május 19-e a pizza party napja. A spájz legeldugottabb sarkában sem találtam sehol lisztet egy jelentősebb szülinapi torta sütése nyomán, úgyhogy hiába van tuti pizzatészta receptem, sajnos nem tudtam megsütni. Passata, vagyis passzírozott paradicsom mindig akad, mozzarellám is volt éppen, és ha már pizzaparty, akkor legalább valami hasonló legyen, előre gyártott, vákuum csomagolt, tartósítószermentes tortillám is mindig van itthon! Nosza rajta, elő is kaptam, tökéletes gyerekméretű pizzák készíthetők belőle, egy felnőttnek is kielégítő, de mivel egy csomagban legalább 8 darab tortilla lapul, egyszerre több is készíthető, ráadásul fénysebességgel. Épp csak annyit kell várni, míg a sajt megolvad, mert a tésztának nem kell megsülnie, és mire a sajt megolvad, minden más is elkészül vagy átmelegszik.
Több se kellett, családi pizzagyártásba fogtunk. Egy tepsibe két darab fért, az első paradicsomszószos, friss paradicsomos, mozzarellás, olajbogyós volt, némi parmezánforgáccsal, a második pedig sonkás, parmezános lett, természetesen mozzarellával és paradicsomszósszal, majd tálalás előtt kapott egy marék rukkolát is. Ezt mind a gyerekek rakták össze, imádták a sajt tépkedését, az ötéves a zöldséghámozóval gyártotta a parmezánforgácsokat, és még a sonkát is fel tudta vágni.
A jó minőségű paradicsomból készült passata elengedhetetlen, hiszen azt még ízesíteni se kell, a mi pizzánk még véletlenül sem látott oregánót, de még sót, borsot sem, a cukorról nem is beszélve. Egyből öntöttem a lepényemre, rászaggattam a sajt darabokat, és tulajdonképpen kész a pizza. Bármi más a sajtra, vagy a sajtdarabok közé került, és csak a hűtő tartalma szabott határt a képzeletünknek. A gyerekek még egy édes, lekváros verziót is fabrikáltak, bevallom, azt nem kóstoltam, de a paprikás szalámis pizza pl. nagy siker volt.
Érdemes pár csepp olívaolajjal meglocsolni a mesterművet, mielőtt betolod a sütőbe, mert a tortilla azért szárazabb, mint egy hagyományos pizzatészta, de ha ez lemarad, akkor sem történik tragédia. A hozzávalók listája viszonylag egyszerű, hiszen azzal készül, amid van, a néhány alapvető dolgot alább találod. Természetesen még a paradicsomszósz sem kötelező, hiszen anélkül, egy sajtos, fokhagymás alappal is megkenheted a pizzádat. Innentől kezdve a fő alapanyagod a lepény maga, ami lehet tortilla – búza vagy kukorica – vagy akár egy török típusú, pita szerű lepény (nem a zsebes pita), vagy akár egy indiai naan kenyér is.
Hozzávalók
- Lepénykenyér
- Passata di pomodoro (passzírozott paradicsom, nézd meg a hozzávalókat, lehet, hogy előre ízesített)
- Sajt (mozzarella, parmezán)
- Feltétek: sonka, olajbogyó, szalámi, tonhal, zöldségek (kukorica, borsó, stb), húsok, stb.
- Olívaolaj
Elkészítés
1. A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra.
2. A lepénykenyeret kend meg a szósszal, oszlasd el rajta a feltéteket, majd egy tepsiben tedd a sütőbe. Kb 5 perc alatt kész van, vagyis mire megolvad a sajt.