Croque Madame és Monsieur szendvics
Ezúttal egy világszerte kedvelt szendvics receptjét mutatom meg nektek. És eretnekség vagy sem, azért adok pár tippet pluszban: nem klasszikus összetevők, viszont szuperül illenek ezekhez a szendvicsekhez.
És hogy mi a különbség Croque asszony és Croque úr között? Alapjuk azonos, ám a hölgy kap még egy tükörtojás kalapot is.
Hozzávalók
4 szendvicshez- 5 dkg vaj
- 1,5 evőkanál liszt
- 3 dl meleg tej
- 1 kis marék karakteres ízű reszelt sajt
- só
- frissen reszelt szerecsendió
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 8 szelet nagy méretű toastkenyér
- 4 nagy szelet sonka
- 4 nagy szelet karakteres ízű sajt
- És ha Croque Madame-ot készítünk:
- kevés olaj
- 4 db tojás
- só
Elkészítés
Serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot, majd sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Folyamatos keverés mellett a hagyományos besamelnél kissé sűrűbbre főzzük. Végül simára keverjük benne a mustárt.
A kenyereket kenyérpirítóban vagy forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Elég egészen világosra, a lényeg az, hogy a besamel majd ne áztassa át a szeleteket.
Valamennyi kenyérszelet egyik oldalát megkenjük besamellel, majd 4 szendvicset állítunk össze, 2-2 szelet kenyérből, valamint 1-1 szelet sonkából és sajtból. Serpenyőben, kevés vajon vagy a sütő grillfokozatán addig sütjük a szendvicseket, amíg átmelegszenek és sajt is megolvad.
Ha Croque Madame-ot készítünk, közben kevés olajon 4 tükörtojást sütünk. Tetejüket megsózzuk, majd lapáttal óvatosan átemeljük a szendvicsek tetejére.
Tippek:
A szendvicsek tetejére vaj, reszelt sajt vagy sajtos besamel is kerülhet.
Finom a szendvicsben a savanykás uborka és a vékonyra szelt savanykás alma.
A hagyományos sonkát lecserélhetjük fekete-erdeire.
A sajt egy részét vagy egészét a szendvicsben kéksajtra is cserélhetjük.