Bakonyi tarja Pataky módra
Hozzávalók
- 4 szelet csontos tarja
- 10 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg vegyes gomba
- 1 fej hagyma
- 2 db paprika
- 2 db paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 1 tk. fűszerpaprika
- 3 dkg vaj
- kakukkfű
- só, bors
- 3 db tojás
- 30 dkg liszt
Elkészítés
1. A csontos tarjákat sóval és borssal bepácoljuk. Egy nagyobb, lehetőleg öntöttvas edényben forró olajon megpirítjuk a hússzeleteket.
2. A húst kivesszük, és egy lecsóalapot készítünk: az edénybe dobott zsalonna zsírjában apróra vágott hagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát is.
3. Visszatesszük a tarját a lecsóba, 2 gerezd szétnyomott fokhagymát dobunk rá, majd lassú tűzön, lefedve főzzük.
4. Elkészítjük a tejfölös nokedlit: 3 tojáshoz 3 kanál tejfölt adunk, sózzuk, majd habverővel összedolgozzuk. Amikor egynemű lett, elkezdjük hozzáadagolni a lisztet, úgy, hogy egy lágyabb nokedlitésztát kapjunk. Ne keverjük túl, és hagyjuk szaggatás előtt fél órát pihenni.
5. Forrásban lévő vízbe kanál vagy nokedliszaggató segítségével kiszaggatjuk, és 2-3 perc alatt kifőzzük.
6. Közben feldaraboljuk a gombát, és egy nagyobb serpenyőben, jól szétoszlatva olívaolajon megpirítjuk. Ha a gombák megpirultak, egy kocka vajat dobunk rájuk, és egy kevés kakukkfűvel összeforgatjuk.
7. A húst kiszedjük, a lecsóalapba két kanál tejfölt teszünk, és rúdmixerrel pürésítjük. Tálaláskor a húst leöntjük a szósszal, a sült gombákat pedig a tetejére halmozzuk.