Babos orzósaláta
Ne, kérlek, ne cseréld le rizsre a receptben, hiába rizsszem a magyar neve ennek a tésztának. Itthon is beszerezhető, több márka is gyártja, de múltkor például az egyik diszkontlánc görög hetein vásároltam belőle egy zacskóval igencsak jó áron. Gyakran használják levesbetétként, de mediterrán országokban egytálételeket is készítenek belőle. Nekem a hideg vagy meleg egytálétel a szívem csücske orzóból, annyira jól áll ennek az apró kis tésztának a sok-sok hozzávaló. Most salátát készítettem belőle, ami igazából könnyű vacsorának is megállja a helyét.
Hozzávalók
4 adaghoz- 20 dkg orzó tészta
- só
- 15 dkg zöldbab
- 4 szál újhagyma fehér része
- 1 kis fej lila hagyma
- 4-6 db csemegeuborka
- 1 konzerv vörös kidney bab
- 20 dkg koktélparadicsom (piros és sárga vegyesen)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- őrölt fekete bors
Elkészítés
Az orzó tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, a zöldbabot szintén enyhén sós vízben megpároljuk. Amikor elkészültek, leszűrjük, és megvárjuk, hogy kihűljenek.
Az újhagymát, a lila hagymát és a csemegeuborkát felkarikázzuk, feldaraboljuk, a babot leszűrjük. Egy nagy tálban összekeverjük az orzóval, a zöldbabbal, és a megmosott, kettévágott koktélparadicsomokkal.
Az olívaolajat kikeverjük a citromlével, kevés sóval és borssal. A salátához forgatjuk, tálalásig hűtőbe tesszük.