Almaszószos süti
Az almaszószt – vagyis leginkább pürét – tojás és zsiradék helyettesítésére is használják süteményekben, de ez a süti most magáról az almaszószról szól! Fűszeres, édes, ráadásul nagyon könnyű elkészíteni: csak összekeverjük, aztán már mehet a sütőbe. Ahogy itt mondják Amerikában: easy-peasy lemon sqeezy.
Hozzávalók
4 személyre- 30 dkg liszt
- 35 dkg cukor
- 3 ¾ dl almaszósz (nem édesített)
- 12 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
- 2 tojás
- 1 ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt szegfűbors
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
- 5 dkg dió (elhagyható)
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és kivajazunk egy kisebb magas falú, téglalap alakú tepsit. Kenyérformában is süthetjük, ahogy én tettem, de akkor módosul a sütési idő és hőmérséklet (az idő hosszabb, a hőfok alacsonyabb lesz).
A mazsolán és a dión kívül minden alapanyagot egy tálba teszünk, és alaposan összekeverjük, amíg az egész egynemű nem lesz. Ekkor beletesszük a mazsolát és a diót, ezzel szintén összekeverjük, majd a formába simítjuk, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a szélei kezdenek elválni a formától. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral megszórva tálaljuk (de krémsajtos frostinggal is finom).