A tökéletes vendégváró fogás: Milánói palacsintatorta
Hozzávalók
egy kb. 18 cm-es tortaformához- A palacsintához:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál só
- 5,5 dl tej
- 2 dl szénsavas víz
- 25 dkg liszt
- kevés olaj a sütéshez
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 35 dkg darált marhahús
- 35 dkg darált sertéshús
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 dl száraz fehérbor
- 15 dkg sűrített paradicsom (konzerv)
- 35 dkg aprított paradicsom (konzerv)
- só, őrölt fekete bors
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 10 dkg feta sajt
- aprított petrezselyemzöld
Elkészítés
A palacsintatésztához a tojásokat felverjük a sóval. Hozzáadjuk a tejet, a vizet és apránként a lisztet, majd az egészet simára keverjük. Közepes méretű, felhevített, vékonyan kiolajozott palacsintasütőben, mérettől függően kb. 12-14 palacsintát sütünk. A palacsinták az átlagosnál kicsivel lehetnek vastagabbak. A kisült palacsintákat letakarjuk, és megvárjuk, hogy kihűljenek.
A töltelékhez egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rátesszük a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát, majd üvegesre pároljuk. Belerakjuk a kétféle darált húst, fehéredésig sütjük.
A húsos alapra szórjuk a megpucolt, apróra vágott gombát, lepirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon addig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.
Hozzátesszük a sűrített és az aprított paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel. Lassú tűzön, kevergetve az egész ragut sűrűre főzzük. Mikor elkészült, langyosra hűtjük.
Egy vágódeszkára vagy lapos tányérra ráteszünk egy, a palacsintáknál 1-2 mm-rel nagyobb tortagyűrűt. Belerakjuk az első palacsintát, megkenjük a raguval, majd a gyűrűbe rétegezzük a többi palacsintát és ragut. Az utolsó réteg palacsinta legyen. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt rámorzsoljuk a feta sajtot, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.