Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Vajon igaz az újabb kutatás eredménye, miszerint napi 3 csésze kávé meghosszabbítja az életet?

Ez szuper jó hír lehet a kávéfanoknak!
2017. July 24.

Azon emberek, akik kb. napi három csésze kávét isznak (legyen ez eszpresszó, latte, vagy koffeinmentes), tovább élnek, mint a nem kávézók. Ezt amerikai és európai kutatók is kimutatták. A tanulmányokban leírták, hogy a nagy mennyiségű kávéfogyasztás a halálozási ráta csökkenéséhez köthető – különösen a szív- és tüdőbeteg és az emésztési panaszokkal küzdőknél.

A kutatásban dolgozók  521,330 35 év feletti személyt vizsgáltak 10 európai országban. Az étrendjeik vizsgálata során kimutatták, a fiatal, dohányzó, hús- és alkoholfogyasztó, kevés gyümölcsöt és zöldséget evő személyek isznak több kávét.

Miután kiigazították az eltérő életmódbeli tényezőket (pl.: dohányzás, diétázás), a kutatók megállapították, hogy a nagyobb mennyiségű kávét fogyasztók csoportjánál alacsonyabb a halálos megbetegedések kialakulásának kockázata, mint a nem kávézóknál.

A kutatás vezetője, Dr Marc Gunter kiemelte: „az eredmények mind a 10 európai országban hasonlóak voltak.” Egy 14000 fős csoport anyagcseréjét is megvizsgálták, és azt találták, a kávéivóknak egészségesebb májuk és jobb glükózkontrolljuk van, mint a nem kávézóknak.

Gunther hozzátette, hogy az Egyesült Államokban és Japánban végzett hasonló kutatással együtt arra következtethetnek, hogy a kávé jótékony hatással van a szervezetre. Az amerikai kutatás során 185,855 alanyt vizsgáltak. A vezető szakértő, Veronica W. Setiawan ezzel kapcsolatban elmondta, nem állítják biztosan, hogy a kávé meghosszabbítja az életet, de mindenképp létezik a kettő között kapcsolat.

forrás: delish.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!