Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezeket a maradékokat jobb, ha nem fogyasztjuk el másnap

2020. July 4.

Mi legyen az ebéd? Az égető kérdésre gyakran vágjuk rá: hát a tegnap esti maradék! Ám hiába a tudatosság és a takarékosság, léteznek olyan ételek, amelyeket egészségünk érdekében egyáltalán nem ajánlatos felmelegíteni másnap. 

 

Tojás 

Vigyázat, szalmonellaveszély! A tojásokban előforduló szalmonellát az alapos hőkezelés igen, a rövid időn át tartó melegítés azonban nem pusztítja el. Amennyiben a főtt (vagy más módon elkészített) tojást huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tároljuk, a baktériumok ismét elszaporodhatnak benne. Valljuk be, a tojás nem is igazán finom, ha már állott, annyit készítsünk belőle, amennyi rögtön elfogy. 

 

Cékla 

Elsőre furcsának tűnhet, de nem véletlenül került a cékla is a felsorolásba. Gazdag nitrátokban, amelyek segítik a vérnyomásunk szabályozását. Ám hiába jótékonyak, ugyanezek a nitrátok igen rosszul reagálnak a hőkezelésre. Szobahőmérsékleten tárolás, majd felmelegítés hatására a nitrátok nitritekké, ezután pedig nitroszaminokká alakulnak át. Ez utóbbiak egy részét rákkeltőnek tartják. A nitrátokban gazdag gyökérzöldségeket épp ezért nem ajánlatos újból és újból felmelegíteni. 

 

Burgonya 

Hasonló a helyzet, mint a tojások esetében: ha elkészítjük, és nem fogyasztjuk el rögtön, szobahőmérsékleten botulizmust okozó baktériumok kezdenek el szaporodni a krumpliban. Különösen veszélyesek ilyen szempontból az egészben, alufóliában megsütött burgonyák, ugyanis a lezárt, oxigénben szegény környezet a baktériumok számára kifejezetten ideális. 

 

Spenót 

A spenót is gazdag nitrátokban, akárcsak a cékla. Így nem nehéz kitalálni, hogy melegítés hatására ugyanazok a folyamatok játszódnak le benne, minta céklában. Frissen az igazi! 

 

Rizs 

Az 1970-es években egy sor ételmérgezéses esetről számoltak be. A közös pont mindegyiknél azonos volt: kínai éttermekben ütötték fel a fejüket. Ezek az esetek hívták fel a figyelmet egy, a rizsben szobahőmérsékleten tenyésző mikroorganizmusra. Ha marad a köretből, nem feltétlenül kell kidobnunk, viszont azonnal tegyük hűtőbe! 

 

Csirkehús

A tojásokhoz hasonlóan tartalmazhat szalmonellát. Figyeljünk arra, hogy elkészítés közben a hús megfelelően átsüljön, és lehetőleg egy alkalomnál többször ne melegítsük újra. 

 

Forrás: The Healthy 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Erről szól bloggerünk, Csigó Zita új szakácskönyve, a Morzsaparty.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!