Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Újévi fogadalmak – tart-e még a lendület?

2021. January 24.

Kiegyensúlyozottabb táplálkozás, több mozgás vagy rendszeresebb főzés: míg január első napjaiban lelkesen betartjuk az újévi fogadalmakat, a második hétre inkább nyűggé válnak, a harmadiktól pedig már inkább elengedjük – majd jövőre újra próbáljuk… Még nincs késő, hogy idén végre szokássá alakítsuk az elhatározásainkat: az Upfield szakértője most a legnépszerűbb újévi fogadalmak kapcsán ad pár tippet, hogyan ne veszítsük el a motivációnkat január végére. 


Kiegyensúlyozott táplálkozás

Az újévi fogadalmak listáján mindig előkelő helye van az étkezési szokások megváltoztatásának: legyen szó kevesebb nassolásról, gyorsételek mellőzéséről vagy egészségtudatosságról. A közhiedelemmel szemben a kiegyensúlyozott táplálkozás nem jár lemondásokkal és folyamatos számolgatással: a „tányér-módszer” segítségével például mérleg nélkül is könnyen kiszámíthatjuk a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő arányokat. A képzeletbeli tányérunk felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitennie, a másik felét pedig főként gabonaféléknek és kisebb arányban fehérjeforrásoknak. 

 

Kevesebb húsfogyasztás 

A kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanolyan fontos akkor is, ha speciális étrend szerint étkezünk. Sokan térnek át részben vagy teljesen húsmentes diétára, hogy ezzel is csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. Egy vegán vagy vegetáriánus életmódnál még inkább elengedhetetlen, hogy megelőzzük a hiányállapotokat, ezért szem előtt kell tartani a megfelelő fehérje- és vitaminbevitelt. Az olajos magvak, száraz hüvelyesek, gabonafélék megfelelő kombinálásával kiegészíthető a különböző vegetáriánus élelmiszerek fehérjetartalma, a dúsított élelmiszerek pedig a megfelelő vitaminbevitelt segítik. Növényi eredetű margarinokkal például elkészíthetjük a főételeket, desszerteket, krémeket, D-vitamin-tartalmuk pedig hozzájárul a szükséges napi mennyiséghez. 


Rendszeres mozgás

Ha úgy döntöttünk, hogy elkezdünk sportolni, elengedhetetlen a fokozatosság. Sokan azért adják fel a fogadalmukat, mert nem tudják egyből teljesíteni – a korábbi életvitelükhöz képest irreális – célt, és emiatt kudarcként élik meg a sportolást. Ha eddig nem igazán mozogtunk, ne heti öt intenzív edzéssel kezdjünk, hanem próbáljuk fokozatosan hozzászoktatni a testünket. Szintén hiba, ha túlzottan megerőltetjük magunkat – ettől nem leszünk hamarabb fittek, viszont könnyen okozhatunk magunknak sérülést. A megfelelő étrend nagyban javíthatja a teljesítményt, állóképességet, erre is érdemes odafigyelni az edzés előtti/utáni bőséges folyadékbevitellel együtt.  

 

Sütés-főzés 

A mindennapi munka mellett gyakran nehéz a sütés-főzésre is energiát fordítani, ezért sokszor inkább a könnyen beszerezhető készételek és a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás kerül előtérbe. Egy kis szervezéssel azonban könnyen megoldható, hogy változatos, saját magunk által készített ételek legyenek minden nap az asztalon. Hétvégén például készíthetünk nagyobb adagot a levesből, főételből, ezeket pedig lefagyasztva bármelyik munkanap során kiolvaszthatjuk. Ugyancsak jó megoldás a tápláló „egytálételek” elkészítése, amikor csak egy edényt kell használnunk egy komplett ebédhez. A maradék ragukból, húsokból, zöldségekből pedig egy kis margarin hozzáadásával remek szendvicskrémek készíthetők, amik az unalmas sajtos-sonkás vagy szalámis szendvics helyett változatos reggeli és vacsora opciók lehetnek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!