Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Túl a húsgombócon – így készíts zöldség- és halfasírtot!

2022. augusztus 8.

Húsgolyót, húspogácsát sokféleképpen készíthetünk, de ha épp halas, zöldséges vagy hüvelyesekből készült változatra vágyunk, akkor is rengeteg alapanyagból válogathatunk. Lássuk, hogyan áll össze egy szaftos húsmentes verzió!

Válasszunk alapot!

Húsgombócnál alap a darált hús, ezt cseréljük most le. Ha halasra szavazunk, a legegyszerűbb (tengeri) halfilé is megteszi. Megpárolhatjuk, majd összetörhetjük késes aprítóban, vagy nyersen is pépesíthetjük. Fontos, hogy alaposan itassuk le a halat! Hasonlóan hagyni kell lecsepegni a nagyobb víztartalmú zöldségeket is, mint például a lereszelt cukkinit. Tegyük szűrőbe, sózzuk be, hagyjuk állni, majd nyomkodjuk ki. Zöldségnél jó választás a reszelt cukkini, cékla, répa, de a sült padlizsán- vagy édesburgonyapüré is. Választhatunk hüvelyeseket: babot, borsót, csicseriborsót, sárgaborsót, ezeket mindig főve pürésítsük vagy törjük össze villával. Gyorsabb megoldás, ha konzerv hüvelyest választunk, ha így teszünk, ripsz-ropsz ebéd is lehet a fasírtból. Mixelhetjük is az alapokat, halat a zöldséggel, zöldséget a hüvelyessel.

Dúsítsuk?

Ha szeretnénk, nyugodtan! Jó választás a főtt burgonya, édesburgonya, a főtt rizs vagy akár a főtt bulgur. Ezek akár előző napi maradékok is lehetnek, amiket már senki sem fogyaszt el olyan szívesen, mint frissen.

Kell egy kis kötőanyag!

Tojást mindenképpen érdemes használni, ha szükséges, adjunk még a masszához valamilyen száraz anyagot, például lisztet, zabpehelylisztet vagy zsemlemorzsát. Ha ropogósabb eredményt szeretnénk, válasszunk japán kenyérmorzsát (panko). A kétféle morzsa egyikébe a megformázott pogácsákat, fasírtokat bele is hempergethetjük sütés előtt. Ne vigyük túlzásba a száraz anyagot, különben száraz, fojtós lesz a fasírtunk.

Bátran fűszerezzük!

Egy fűszerezetlen halas vagy zöldséges fasírtnál nincs unalmasabb! Lehet zöldfűszeres, currys, csípős, csilis, olaszos, amihez épp kedvünk van. Ha fűszerkeveréket használunk, ami nem tartalmaz sót, a megfelelő sózásról se feledkezzünk meg! Arra viszont figyeljünk, hogy a besózott zöldségek a felesleges nedvesség kinyomkodása után is sósabbak maradnak.

Kapcsolódik: Így tárold a zöldfűszereket, hogy sokáig megőrizzék aromájukat

Hogyan süssük?

Több lehetőség adott: hagyományos módon, bő olajban, serpenyőben, éppen egy kevés olajon sütve-pirítva, vagy sütőben, olajjal vékonyan megkent sütőpapíron, a sütési idő felénél megforgatva. Ha szeretnénk, grillezhetjük is a fasírtokat.

Kell egy jó mártogatós!

Végül szóljunk pár szót a mártogatósokról is! A fasírt alapjához és fűszerezéséhez hangolva készítsünk mártást, szószt vagy hőkezelés nélküli mártogatóst! A legegyszerűbb a fokhagymás tejföl, amivel szinte sosem lőhetünk mellé, de készíthetünk mustárosat, paradicsomosat vagy tejszíneset is.

Ezt már olvastad? 

Bolti helyett jöhet a házi! 5 tipp müzlitől a szendvicskrémig

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!