Tudtad? Nem minden zsír rossz!
A zsírok ugyanúgy értékes tápanyagforrások, mint a rostok, a szénhidrátok vagy a fehérjék. Ilyetén módon a szervezetnek szüksége van rá, hogy energiát nyerjen belőlük, segítsék a vitaminok felszívódását, és védjék az agyat valamint a szívet. Évekig lehetett hallani mindenféle diéták kapcsán, hogy a zsír hízást okoz, növeli a koleszterinszintet és különböző érrendszeri problémákhoz vezethet. Ám fontos tudni, hogy megkülönböztetünk jó és rossz típusú zsírokat.
Az olyan mesterséges és telített zsírok, mint az olajban sült készételek, például a sültkrumpli, csirke falatkák vagy a tömeggyártású sütemények, muffinok, sütik, pizzák mind rossz hatással vannak szervezetünkre. Ezért is érdemes mindig törekedni az otthoni főzésre.
Ezzel ellentétben az avokádó, az olívabogyó, a magvak (pl.: mandula, földimogyoró, makadám- és pekán-, vagy kesudió) mind tele vannak Omega 3-mat tartalmazó jóféle zsírokkal. Ezek kellemes teltségérzetet okoznak a gyomorban, így kifejezetten ajánlatosak még diéta esetén is. Ezzel együtt csökkentik a vérnyomást, megelőzik a szívritmuszavarokat, csökkentve ezzel a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
A legjobb Omega 3 források:
Halfélék:
-szardella
-hering
-kagyló
-szardínia
-makréla
Vegán termékek:
-chia mag
-dió
-szójabab
-majonéz
-babfélék
-spenót