Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

7 tipp a hosszú és egészséges életért

100 év felett fitten, frissen? Tapasztalatok alapján lehetséges.
2018. July 12.

1.Élvezzük a happy hourt: Egy felmérés kimutatta, hogy azok a közösségek, amelyekben az emberek hosszú és egészséges életet élnek, rendszeresen fogyasztanak alkoholt (persze csak mértékkel). Évezzük a pohár bor elfogyasztását szeretteink körében – az erős, boldog közösség egyébként is megnyújtja az élethosszt. A bor szíverősítő antioxidánsokat tartalmaz, egy egészséges étrenddel párosítva pedig különösen előnyös.

2.Együnk növényi alapú ételeket: A növényi alapú étrend csökkenti a szívmegbetegedés és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, hiszen a növényeknek alacsonyabb a telített zsírsav tartalma, ellenben magas a rosttartalma.

3.Használjuk az agyunkat: Az elménk épen tartásához rendszeresen kell azt használnunk. Paul Hitch, aki márciusban töltötte a 100-at a részvényeire esküszik, rendszeresen tőzsdézik. „Kihívást jelent, emellett pedig mindig képben vagyok azzal, ami a világban történik.” – indokolja érdekes időtöltését Hitch.

4.Legyünk aktívak: A fiatalabbak körében a crossfit és a HIIT a divat, de az idősebb korosztályban a rendszeres, természetes mozgás. A folyamatos, rendszeres, aktív mozgás, amely inkább a természetes környezetben zajlik, nem pedig a kondiban. Hitch például 50 éven keresztül járt vitorlázni minden hétvégén.

5.Dolgozzunk tovább: A nyugdíj sokaknak nem jelenti a munka végét. Tony Pomerleau, a Pomerleau Ingatlan és a Pomerleau Családi Alapítvány vezetője sosem hagyta abba a munkát, pedig már a 100-at is megélte. „Reggel 5-kor felkelek, magamhoz veszek egy csésze kávét, egy fánkot, leülök újságot olvasni. Ha a nevem nincs a gyászjelentésben, akkor elindulok dolgozni.” Élvezte, ahogy lefoglalja a munka.

6.Jóga: Ismerjük a jóga és a meditáció mentális előnyeit, de egy 2017-es indiai kutatásból az is kiderült, hogy ez a fajta mozgás fiatalít is. A kísérlet során 96 olyan embert vizsgáltak, akik 12 héten keresztül jógáztak, meditáltak, és légzőgyakorlatokat végeztek. Egyes biomarkerek azt mutatták, hogy a program segít visszafordítani a sejtek öregedését. Ennek egyik oka, hogy a gyakorlatok stresszcsökkentők, amely krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

7.Válllajunk gyermeket későn: A harmincas éveink második felében sem késő a gyermekvállalás. Azok a nők, akik 33 éves koruk után szültek, kétszer nagyobb valószínűséggel élik meg a legidősebb korokat, mint azok, akik 30 előtt befejezik a családalapítást – állítja egy 2015-ös tanulmány. A szerző viszont megjegyzi, hogy egyes nőknek olyan génjeik vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy lassabban öregedjenek, így később is vállalhassanak gyermeket.

via: Eating Well

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A bacon lenne a hosszú élet titka?

A bacon lenne a hosszú élet titka?

Egy 109 éves néni szerint igen.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!