Tudtad? A citrom az egyik legsokoldalúbb tisztítószer! Praktikus tippek takarításhoz
Főzéshez, limonádéhoz, halkonzervhez, valamint bizonyos alkoholokhoz kiváló. Sőt! A takarításban is kifejezetten hasznodra lehet.
Szemetes
A lakás egyik legkritikusabb pontja. Logikus, hiszen folyamatosan tele van pelenkával, ételmaradékokkal, mifenével. (És akkor arról még nem is beszéltünk, amikor alattomosan beleborul valami kifejezetten gusztustalan, ragadós és émelyítően büdös dolog.) Negyedelj fel egy egész citromot és a folyó víz sugarában dobáld bele a kukába egyesével! Ha megtelt, hagy állni néhány órát, öntsd ki a vizet, és hagyd megszáradni a szabad levegőn! Ez kiváló szagtalanító praktika.
Mikrohullámú sütő
Csepegtess 15 csepp citromlevet egy hőálló tálba, és rakd be 10 percre a mikróba. A keletkezett gőz szépen lepucolja majd a készülék falait. Ha kész, egy egyszerű papírtörlővel töröld le a fellazult ételmaradékot. Így a mikró nemcsak tiszta és illatos lesz, hanem kapásból fertőtlenítetted is.
Sütő
Friss illata mellett a citrom szuper tulajdonsága, hogy az egyik leghatékonyabb természetes zsírtalanító. Egy vízpermetező flakonba keverj össze egy csésze vizet, egy csésze ecetet és adj hozzá pár csepp citromot! Ha erőteljesebb hatást akarsz elérni, előbb szórj egy kis sütőport a tisztítandó felületre, és utána spricceld le a csodavegyülettel. A csillogó végeredményen túl már csak azért is érdemes ezt időről időre elvégezni, mert a legtöbb konyhai tüzet a letapadt ételmaradékok lángba borulása okozza.