Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Tudományos alapja van annak, hogy miért szeretjük annyira tejbe mártogatni a kekszet

2022. March 27.

Amikor tejbe mártunk egy csokidarabos kekszet, akkor a süti teljesen „átalakul”, az állaga, az íze, de még a vegyi összetétele is megváltozik. Ennek oka, hogy bizonyos folyadékok összetételük miatt nem képesek keveredésre, a legjobb példa erre az olaj és a víz.

Emulziónak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy folyadékot kényszerítünk arra, hogy oldódjon egy másik folyadékban. Ilyenkor az olaj például nem lebeg a víz felszínén, hanem az olajcseppek elkeverednek a vízben. Az anyagokat, amelyek ezt kikényszerítik, emulgeálószereknek nevezzük. A csoki és a tej egyaránt tartalmaz ilyen emulgeálószereket. A csokiban találhatóak lehetővé teszik, hogy a zsíros alkotóelemek, azaz az olaj és a kakaóvaj keveredjenek a zsírt nem tartalmazó alkotóelemekkel, a vízzel és a kakaóporral.

Tipp: Cookie Monster csokis keksze nem az, aminek gondolnád

A hosszú tudományos magyarázat arra szolgál, hogy megértsük, mi is történik pontosan, amikor a keksz a tejbe kerül. Mind a csoki, mind pedig a tej emulgeálószerei kapcsolatba lépnek a nyelvünkkel. A tej tompítja a csoki intenzív édességét, és végeredményben kellemesen krémes, finom ízt és állagot fogunk érezni, megerősítve a szabályt, hogy két étel kombinációja időnként sokkal finomabb tud lenni, mint az alkotóelemek külön-külön.

Kapcsolódik:

Ezt nem láttuk jönni – Oreo-ízű vörösbor jöhet?

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Imádod az édeset, de megkóstolnád a csoki...spagettit is?

Imádod az édeset, de megkóstolnád a csoki...spagettit is?

Hiánypótló a molekuláris gasztronómia ezen újdonsága.
Az ír krumplis palacsinta egyszerűen ellenállhatatlan!

Az ír krumplis palacsinta egyszerűen ellenállhatatlan!

Kívül ropogós, belül puha finomság a boxty.
Lassan, de biztosan érkezik a tavasz, így köss friss fűszer-csokrot!

Lassan, de biztosan érkezik a tavasz, így köss friss fűszer-csokrot!

Nem csak levesbe jó, ha egy köteg aromás zöldet dobunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!