Tudományos alapja van annak, hogy miért szeretjük annyira tejbe mártogatni a kekszet
2022. March 27.Amikor tejbe mártunk egy csokidarabos kekszet, akkor a süti teljesen „átalakul”, az állaga, az íze, de még a vegyi összetétele is megváltozik. Ennek oka, hogy bizonyos folyadékok összetételük miatt nem képesek keveredésre, a legjobb példa erre az olaj és a víz.
Emulziónak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy folyadékot kényszerítünk arra, hogy oldódjon egy másik folyadékban. Ilyenkor az olaj például nem lebeg a víz felszínén, hanem az olajcseppek elkeverednek a vízben. Az anyagokat, amelyek ezt kikényszerítik, emulgeálószereknek nevezzük. A csoki és a tej egyaránt tartalmaz ilyen emulgeálószereket. A csokiban találhatóak lehetővé teszik, hogy a zsíros alkotóelemek, azaz az olaj és a kakaóvaj keveredjenek a zsírt nem tartalmazó alkotóelemekkel, a vízzel és a kakaóporral.
Tipp: Cookie Monster csokis keksze nem az, aminek gondolnád
A hosszú tudományos magyarázat arra szolgál, hogy megértsük, mi is történik pontosan, amikor a keksz a tejbe kerül. Mind a csoki, mind pedig a tej emulgeálószerei kapcsolatba lépnek a nyelvünkkel. A tej tompítja a csoki intenzív édességét, és végeredményben kellemesen krémes, finom ízt és állagot fogunk érezni, megerősítve a szabályt, hogy két étel kombinációja időnként sokkal finomabb tud lenni, mint az alkotóelemek külön-külön.
Kapcsolódik:
Forrás: Reader’s Digest