Torta a neve, mégsem desszert – ez a mexikóiak híres szendvicse
2021. April 12.Szinte minden nemzet konyhájának megvan a maga szendvicsféléje helyi hozzávalókkal, az országra jellemző péksüteménnyel elkészítve. Mexikó szendvicsére a neve miatt kaptuk fel azonnal a fejünket, aztán rájöttünk, hogy a számunkra kissé mulatságos elnevezés egy nagyon-nagyon finom szendvicset takar. A torta avokádóval, paradicsommal, vöröshagymával, salátával, babbal, tejföllel és vékonyra klopfolt sült hússal az igazi. Tápláló és tartalmas, kis módosításokkal itthon is egyszerűen elkészíthető. Nézzünk egy receptet!
Szerezzük be a hozzávalókat!
Szerencsére – mint minden szendvicsféle – a torta is számos verzióban ismert, a hozzávalók nagy része jól helyettesíthető, de van pár létfontosságú elem. Először is szükségünk lesz egy vékony szelet hátszínre vagy hasonló marhahúsra, amelyet vékonyra klopfolunk, majd megsütünk. Végső soron a marha helyettesíthető csirkemellel vagy sertéskarajjal, a lényeg, hogy valamilyen soványabb húst használjunk.
A húsunk mellé a sütéshez kell még tojás, panko morzsa, olaj és fűszerek: bors és fokhagymapor. A feltétek a következők lehetnek: avokádó, paradicsom, salátalevelek, hagyma, tejföl, bab és valamilyen csípős szósz. A kenyér, amelybe az egész kerül bolillo vagy telara zsemle, mindkettő elnyújtott amerikai focilabda formájú zsemle – ezt mindenképpen cserélnünk kell valamiféle itthon is beszerezhető típusra.
Így készítsük el
A nyers hozzávalókat, mossuk meg és szeleteljük fel, majd klopfoljuk ki a húst. A panírhoz verjünk fel két tojást, mártsuk bele a húst, majd forgassuk borssal és fokhagymaporral ízesített panko morzsába, mintha csak rántott húst készítenénk. A húst ezután serpenyőben, minél kevesebb olajon süssük meg.
Végül már csak összeállítás van hátra. A babunknak krémes, kenhető állagúnak kell lennie, a legjobb, ha késes aprítóban törjük krémesre. Ezt kenjük először a zsemlénkre, majd erre kerül a tejföl, ezután jön a hús, a zöldségfélék és csípős szósz.
Forrás: mashed