Tévhit vagy sem? Ezt kell tudni a természetes probiotikumokról
2019. December 10.A fermentálás egyáltalán nem újkori szeszély, hiszen már időszámításunk előtt 6000-ben ismerték az eljárást. Most ismét virágkorát éli, lássuk, miért is olyan hasznosak az így készült élelmiszerek!
A fermentáláshoz nem kell sok: némi zöldség (vagy például gyümölcs), só és víz, aztán a többit, a „melós részt”, elvégzik azok a jótékony baktériumok, amelyek a természetes cukrokat lebontják tejsavvá. A folyamat közben nem csupán a káros baktériumok pusztulnak el, hanem savanykás, finom ízeket is kapunk. Sőt! A fermentált élelmiszerek tele vannak tápanyagokkal, könnyebben emészthetők, valamint fehérjékben és ásványi anyagokban is igen gazdagok. Probiotikus hatásuk szintén megnő, ráadásul ezek a mikroorganizmusok immunerősítő, emésztés- és hangulatjavító hatásokkal is bírnak. A fermentálással kapcsolatban azonban létezik pár tévhit, tisztázzuk először ezeket!
A savanyítás és a fermentálás egyáltalán nem ugyanaz
Attól, hogy valami savanyítva van, még egyáltalán nem biztos, hogy fermentált, vagyis probiotikus hatása sem egyértelmű. A fermentáláshoz ugyanis jótékony egészségügyi hatásokkal bíró baktériumok jelenléte szükséges. Sok ételt azonban ecettel savanyítanak, ez az eljárás viszont nem jelent probiotikus hatást.
Nem minden fermentált élelmiszer tartalmaz probiotikumokat
Jó példa erre a kovászos kenyér. A tésztát baktériumok fermentálják, és bár szuper választás az így készült kenyér, fontos tudni, hogy a magas hőfokon történő sütés során a probiotikumok elpusztulnak. Hasonló a helyzet a borral és a sörrel, mert bár ezek az italok fermentálással készülnek, mire a palackokba kerülnek, már nem tartalmaznak probiotikumokat.
Léteznek azonban olyan élelmiszerek, amelyek igencsak gazdagok probiotikumokban, mutatjuk a legfontosabb hármat.
Savanyú káposzta
Közép- és Kelet-Európa kedvence, nem csoda, hogy nálunk is igen népszerű savanyúság. Tele van A- és C-vitaminnal, mindkettő hatékony immunerősítő.
Kefir
Gyakran ajánlják emésztési zavarokra – pont jelentős probiotikum-tartalma miatt. Folsavban is gazdag, ezért különösen hasznos várandósság alatt fogyasztani.
Savanyított citrom
A citrom héja és fehér részei a leggazdagabbak tápanyagokban, azonban keserűségük miatt ezek általában a kukában landolnak. Jó hír, hogy fermentálva fogyaszthatóvá válnak, sőt így tovább nő a citrom egyébként is magas C-vitamin tartalma és probiotikus hatása. Természetesen mindez csak kezeletlen héjú citromok esetén igaz!
Forrás: food network