Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Az éjjel bevett probiotikum a leghatásosabb – íme a magyarázat

2019. november 28.

A probiotikumok szervezetünk őrangyalai, jótékony hatásuk leginkább emésztési zavarok esetén figyelhető meg. Ha hasmenéssel, szorulással, gyulladásos bélbetegséggel vagy refluxos panaszokkal küzdünk, érdemes megpróbálkozni a kúraszerű szedésükkel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a probiotikumokban található jótékony baktériumok segítik emésztőrendszerünk regenerálódását és a természetes bélflóránk helyreállítását, ezért antibiotikumos kezelések alatt és után különösen javasolt a szedésük. Mielőtt nekiállunk probiotikumot szedni, érdemes konzultálni orvosunkkal, hogy az adott problémára melyik fajta hatásos – vagy melyik a leghatásosabb –, nem minden törzs jó ugyanis az adott betegségre. És ha ez még nem lenne elég, az sem mindegy, hogy a táplálékkiegészítőnket melyik napszakban vesszük be.

Milyen gyakran kellene probiotikumokat szednünk?

A probiotikumokat érdemes napi rendszerességgel szedni, egészen addig, amíg a panaszaink elmúlnak. Jótékony hatásukat a béltraktusban fejtik ki, vagyis azalatt aktívak, mialatt áthaladnak a szervezetünkön. Fontos tudni, hogy hatékonyságuk fokozható, ha meghatározott időpontban vesszük be.

Mi az ideális időpont?

Éppen lefekvés előtt, ugyanis éjszaka pihen a szervezetünk, így a bélrendszerünk is. Tehát ha este szedjük be, amikor a beleink és az emésztésünk pihen, nagyobb eséllyel maradnak tovább a probiotikumok ott, ahol ki kell fejteniük a hatásukat.

És ha más gyógyszereket is szedünk?

Ha a többi gyógyszerünket és vitaminunkat reggel vesszük be – beleértve az antibiotikumot, amely miatt a probiotikumot tulajdonképpen szedjük –, akkor is esti, éjszakai időpontot válasszunk, hogy a jó baktériumoknak legyen idejük kifejteni áldásos hatásukat.

forrás: Women’s Health

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A probiotikumok valóban támogatják a fogyást?

A probiotikumok valóban támogatják a fogyást?

Természetesen az emésztőrendszer egészségét támogatják – de lehet őket csodaszernek nevezni?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.