Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi történik a szervezetünkkel, ha naponta csak egyszer eszünk?

2021. május 29.

Az egészséges életmódhoz elengedhetetlen, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt az elfogyasztott és elégetett kalóriák között. Persze nem koplalással! Szervezetünknek szüksége van folyamatos tápanyag-utánpótlásra, amit a rendszeres étkezések biztosítanak.

Léteznek olyan diéták, amelyek csak napi egy étkezést engedélyeznek. Ezzel valóban korlátok közé lehet szorítani az elfogyasztott kalóriák mennyiségét, ami általában fogyáshoz vezet. Azonban ne általánosítsunk ennyire! Szervezetünk ennél „kicsit” bonyolultabban működik, így elmondható, hogy a napi egy étkezés az esetek nagy részében valójában pont ellenkezőleg hat: megnehezíti a fogyást. Mutatjuk az okokat. 

 

1. A napi egy étkezés túlevéshez vezethet

A legtöbb dietetikus tapasztalata az, hogy aki napi egyszer étkezik, az sokkal többet eszik, mint az, aki több étkezést iktat be. Nem csoda, hiszen a szervezet ki van éhezve, ezért gyorsan szeretne sok energiához jutni. Jóval nehezebb egy étkezéssel betartani a napi kalórialimitet, inkább osszuk el több kisebb étkezésre.

 

2. Elhitetjük a szervezetünkkel, hogy éhezünk

Az anyagcserénk működése egyszerűen összefoglalható. Eszünk, ezzel kalóriákhoz jutunk, amelyeket a szervezetünk eléget, így energiát nyerünk a napi működéshez. Ha nem eszünk és jutunk kalóriákhoz, akkor a szervezetünkkel elhitetjük a hiányállapotot. Mi lesz erre a szervezet válasza? Raktározni kezd ahelyett, hogy elégetné a kalóriákat. Nemcsak az anyagcserénk lassul le – és leszünk éhesebbek –, hanem alacsony vércukorszinttel is számolhatunk. 

 

3. Nem jutunk hozzá a szükséges tápanyagokhoz

Napi egy étkezéssel sokkal nehezebb bevinni a szervezetbe az összes szükséges tápanyagot. Ráadásul sokan, akik így étkeznek, inkább magas kalóriatartalmú, de alacsony tápértékű ételeket fogyasztanak.

 

Forrás: Eat This, Not That!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.