Tényleg finomabbak a keresztben kettévágott szendvicsek?
2022. February 5.Sokáig csak az amerikai filmekben lehetett ezekkel a – mi szemünknek akkor még furcsa – szendvicsekkel találkozni. Amikor nálunk párizsi vagy rántott hús került a félbevágott zsemlébe, a tengerentúli filmek hősei szögletes fehér toastkenyér szeletek közé kentek (például) mogyoróvajat. Aztán itthon is megjelentek ezek a szendvicsfélék együtt azzal a meglehetősen idegen szokással, hogy miután összeállítottuk, keresztben két darab háromszögre vágjuk. Vitán felül áll, hogy a háromszögletű szendvicsek csinosabban festenek, és mondjuk egy trendi reggelizőhelyen jobban is mutatnak az asztalon, de vajon van-e valamilyen más oka is a kettévágásnak?
Ez is érdekelhet: A grillezett sajtos szendvics szinte a végtelenségig variálható – mutatjuk
Többen próbálták már tudományosan megmagyarázni a szokást, pedig a valóság az, hogy eredetileg semmi különösebb indoka sincs. A legtöbb elmélet melegszendvicset vesz alapul, de a hagyományosra is igaz, hogy a keresztben kettévágott szendvics esetén többnek tűnik az étel, mintha hosszában vágnánk el, netán egyben hagynánk. A vágási felület majdnem másfélszer akkora keresztben vágás esetén, mint a hosszantinál. Ráadásul a háromszög alakú feleket a legtöbben könnyebben megeszik, és jobban hozzáférhető a szendvics közepe, ahol a tölteléket, azaz a lényeget találjuk.
Tehát születtek utólagos magyarázatok, de az igazi ok pusztán annyi, hogy az emberek többségének így tetszik jobban, ezért lett ez a toastkenyérből készülő szendvicsek „elfogadott” fogyasztási módja.
Kapcsolódik:
Forrás: mashed