Tejmentes sütési hibák
Ha tejmentesen sütünk, fontos követni a receptet, ne tegyünk öncélú változtatásokat – ez igaz, a „normális” sütési eljárásokra is. Mondjuk, mikre kell mindenképp odafigyelni.
hiba #1: a vajat olajra cseréltük: Jó megoldás lehet repce vagy olíva olajjal helyettesíteni a vajat, viszont ha ugyanannyi mennyiséget használunk, egy tömör, zsíros sütit kapunk. Ez azért van, mert az olaj tiszta zsír, míg a vaj csupán kb. 80%-ban az. Az arányszám a következő: 2/3 vagy ¾ csésze olaj 1 csésze vaj helyett.
hiba #2: nem figyeltünk a tej zsírtartalmára: Az 1%-os tejet simán kicserélhetjük növényi alapú tejre, viszont a tejszínnel már vigyázzunk. Az alacsony zsírtartalmú szója- vagy mandulatej közel sem képesek helyettesíteni a magas zsírtartalmú tejszínt – inkább használjunk teljes zsírtartalmú kókusztejet, kókusz- vagy kesutejszínt.
hiba #3: megfeledkeztünk az író savasságáról: Nem cserélhetjük ki növényi tejre, hisz utóbbinak alacsony a savassága. A megoldás egyszerű: keverjünk bele egy kevés citromlevet (1 ek./1 csésze tej), vagy almabor ecetet a tejbe, hagyjuk állni 10 percet, majd adagolhatjuk is.
hiba #4: nem cukormentes tejet használtunk: Ha furán édes lett a végeredmény, valószínűleg nem cukormentes tejet használtunk. A sima tejmentes tejek általában cukrosak (csészénként kb. 1 ek. cukrot tartalmaznak).
hiba #5: Nemet mondunk a növényi alapú vajra: Drágák és feldolgozottabbak, mint az olaj, viszont texturájuk közelebb áll a sima vajéhoz, így tejmentes tortákba remekül passzolnak. A receptben előírt só mennyiségét pedig felezzük meg, hisz a növényi alapú vajak önmagukban sósabbak, mint a tejalapúak.
forrás: prevention.com