Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Szörnyű dolog derült ki a PET-palackokról: ezt tudd, ha iszol belőlük!

2022. November 7.

Nagy a baj itthon, ha PET-palackokról van szó: Magyarországon kerül újrahasznosításra a legkevesebb PET-palack egész Európában – derül ki az Eurostat frissen publikált, 2020-as adatokra épülő statisztikájából. Nem vigasz, inkább szomorú tény, hogy Dániában, Franciaországban és Máltán se sokkal jobb a helyzet. 

Egy kis öröm az ürömben, hogy világszerte, nemzetközi összehasonlításban azért évről évre felvillan a fény az alagút végén: 2020-ban – amikor az Unió számos szigorítást vezetett be műanyag-fronton – 1221 millió tonna szemét került újrahasznosításra, azaz a keletkezett hulladék 60 százaléka született újjá. Ez azt jelenti, hogy 2019 és 2020 között közel 13 százalékkal nőtt az újrahasznosított műanyag mennyisége, azonban ezzel párhuzamosan a keletkezett hulladék mennyisége is növekedett, így igazából a javulás ellenére is fejenként 3,4 kilóval nőtt az újra nem hasznosított műanyag mennyisége.

Bár a helyzet most igen lehangoló, van okunk reménykedni: Palkovics László technológiai és innovációs miniszter idén ősszel jelentette be, hogy 2024 januárjától jöhetnek hazánkban is a kötelezően visszaváltható műanyag palackok – akkor aztán nagyot ugorhatunk előre a listán. Úgy legyen!

Így csökkentsük a műanyag használatát

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kutatások szerint egyre csak nő a bennünk lévő műanyag

Kutatások szerint egyre csak nő a bennünk lévő műanyag

Műanyagrészecskékkel szennyezett vizet iszik a világ. Láthatatlan, mikroméretű műanyag rostok szennyezik a városi csapvíz 83 %-át világszerte, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 %-ot, míg Európában 72 %.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!