Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szauna titkok – hogyan hódoljunk helyesen ennek az élménynek?

2021. július 7.

Évek óta tapasztalom, hogy bár egyre több szálláshelyen van szauna, mi magyarok nem tudunk igazán szaunázni, nem tanítottak meg minket rá. Egymástól lessük el a praktikákat, de sajnos sokszor nem helyesen. Pedig a szauna – ha megfelelően műveljük – nemcsak hatalmas élmény, hanem kifejezetten egészséges tevékenység is. Méregtelenít, erősíti az immunrendszert, segíti a vérkeringést és stresszoldó. Nézzük, mik az alapszabályok és a tanácsok, mire figyeljünk oda.

Általában tapasztalati úton tanulunk a leghatékonyabban, ezért ahol lehetőségünk van rá, ott menjünk el a szauna szeánszokra. Ezeket a legtöbb helyen képzett szakemberek tartják, és azon kívül, hogy megtanítják az alapokat, hatalmas élmény lehet, hisz mindig csempésznek egy kis extrát a szaunázásba, mint például sós bőrradírozást, gyümölcspakolást vagy akár jégfürdőt. Továbbá itt felügyelettel próbálgathatjuk a határainkat, főleg ha eddig úgy éreztük, hogy nem bírunk ki 10 percet sem a 90 °C-os szaunában.

Alapvető szabály, hogy fertőző betegen, lázasan nem vágunk bele. Szaunázás előtt 1,5-2 órával együnk utoljára, főleg, ha nagyon tartalmas ételről van szó. Éhgyomorral se álljunk neki, ha reggeli előtt szeretünk szaunázni, pár apró falatot kapjunk be, hogy a vércukorszintünk ne essen le hirtelen. Tilos a szeánsz megkezdése ittasan vagy másnaposan, és természetesen a kabinban sem fogyasztható alkohol. Ne közvetlenül edzés után álljunk neki a kényeztetésnek, várjunk 15-20 percet, amíg izmaink egy kicsit megpihennek, a szívverésünk is enyhül. Maga a folyamat nemcsak testi, hanem lelki felfrissülés is, a helyiségben törekedjünk a csendre, főleg, ha mások is tartózkodnak ott.

A szaunázás egy természetes folyamat, figyeljünk a természetességre. Ne legyen rajtunk smink, illatszer és lehetőleg az ékszereinktől is váljunk meg erre a kis időre. Ugyanez vonatkozik a fürdőruhára. A fürdőruha részben műanyagból van, nem tud a testünk alatta megfelelően izzadni, szellőzni, sőt a hő hatására a fürdőruhából is kioldódhatnak a méreganyagok, és a bőrünk közvetlenül azzal érintkezik. Sajnos Magyarországon még kevés hely van megfelelően kialakítva arra, hogy a szauna mellett a fürdőruhánkból átöltözzünk a szaunalepedőbe, majd a szaunából kilépve visszavegyük magunkra. Teljesen natúr hely, ahol még szauna lepedő sem elvárt, még kevesebb van. De ahol lehet, oldjuk meg, próbáljuk ki, teljesen más élmény. Ugyanez vonatkozik a papucsokra, szaunán belül nincs helyük. A finn szaunák előtt vegyük le és anélkül lépjünk be. A szauna lepedőnek nem csak a testünk borítása a feladata. Úgy helyezkedjünk el a padon, hogy a bőrünk ne érjen közvetlenül a fához. Ennek elsősorban higiéniai okai vannak.

És a sorrend. Először lezuhanyzunk, lemossuk magunkról az illatszereket és a szennyeződéseket. Utána alaposan megtörülközünk, átvesszük a szauna lepedőt és úgy lépünk be a forró helységbe. Egyéni tűréshatártól függ, hogy 10 vagy maximum 15 percet maradunk bent. Kezdők az alsó lépcsőn ismerkedjenek a magas hőmérséklettel először, rutinosabbak sokszor már a felső legmelegebb sarkot keresik. Ha párásítani szeretnénk, kérdezzük meg a bent lévőket, hogy zavarja-e őket, nem mindenki bírja ilyenkor az extra párát. Ha még egyszer szeretnénk bemenni, akkor legalább annyit pihenjünk előtte, mint amennyit bent voltunk, tehát pl. 10 perc szauna, 10 perc pihenő kint, és utána ismét 10 perc szauna.

Miután kijöttünk, első a zuhany. A zuhany alatt fokozatosan, a végtagjaink felől kezdjük el visszahűteni magunkat. Ez nem 5 másodperc, szánjunk rá néhány percet, amíg a végtagoktól fokozatosan eljutunk a szívig. A merülőfürdő csak a zuhany után ajánlott. Egyrészt fontos a higiénia, másrészt a hirtelen szív közelébe jutó hideg víztől összeomolhat a keringésünk.

Merülő medence után érezhetjük igazán a felfrissülést. Ilyenkor lehet tartani egy kis pihenőt a tepedálóban például. Kisebb lazítás után már úszhatunk vagy tehetünk egy sétát.

Szaunázás után ne felejtsük el a folyadékot pótolni, 2 nagy pohár víz erre a legalkalmasabb.

Kívánok mindenkinek igazi élményt nyújtó szaunázást a jövőben!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!