Superfoodok a ragyogó bőrért
Ismerjük a régi mondást: a szépség belülről fakad. Nos, ez a bőr esetében 100%-osan igaz. Amit elfogyasztunk, direkt hatással bír a bőrünkre, így egy egészséges, jó zsírokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal, kollagénnel és aminosavakkal teli étkezés pozitív eredményeket hoz.
Íme, 6 superfood, amelyek a bőrünket tápláló tápanyagokat tartalmaznak.
1. avokádó: Híresen jó a bőrnek. Sok telítetlen zsírsavat tartalmaz (mint az omega-9), melyektől hamvasnak látszik a bőr, valamint segít a sérült bőrsejteknek regenerálódni, csökkenti a pirosságot és az irritációt. Az omega-9 az epidurális réteget (a bőr legfelső rétegét) hidratáltan tartja, mely miatt élettel telibbnek tűnsz majd. Az avokádó segít megőrizni a bőröd rugalmasságát is.
2. lazac: Az olajos halak általában és közülük főként a lazac omega-3-ban gazdag, plusz többi jó zsírokban, melyek csodákat tesznek a bőrrel. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak védik a bőrödet a nap káros sugaraitól, segítenek a sérült bőrszöveteknek regenerálódni, a sejtmembránokat pedig egészségesen és hidratáltan tartják.
3. áfonya: Az antioxidánsok az egyik legfontosabb paraméterei a szép bőrnek, az áfonyafogyasztás pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy feltöltődjünk velük. Az antioxidánsok felveszik a küzdelmet a szabad gyökökkel (a bőr egyik legádázabb ellenségeivel, melyek száraz bőrt és ráncokat okoznak), és semlegesítik azokat. Az áfonya A-vitaminba is gazdag, mely segít szabályozni a bőr olajszintjét, valamint természetesen pattanástalanít.
4. csontleves: Mivel tele van kollagénnel, esszenciális aminosavakkal, kalciummal és magnéziummal, segít megőrizni a bőr rugalmasságát. Ha sokáig főzöd a csontot, a benne levő kollagén zselatinná alakul, mely által rugalmas és sima lesz a bőr. A zselatin továbbá megnyugtatja az emésztőrendszert, csökkenti a gyomorégést, amely egy másik öregedési tényező.
5. citrom: Nem csak magas C-vitamin tartalma miatt bőrbarát, hiszen semlegesíti a szabad gyököket és segíti a kollagén- és elasztintermelést, hanem ez a leginkább lúgosító élelmiszer is. Bár a citrom íze rendkívül savas, ha lebomlik, a benne levő ásványok lúgosítják a vért és kiegyensúlyozzák a test pH-értékét. Ha ez utóbbi nincs rendben, a bőrünk szuper érzékeny, száraz és irritációra hajlamos, így a megfelelő egyensúly fenntartása kulcsfontosságú.
6. kurkuma: Gyulladásgátló tulajdonsága miatt remek a bőrnek, hiszen a gyulladás megviseli a bőrt, hosszútávon ráncokhoz és öregedéshez, rövidtávon puffadáshoz, fáradt bőrhöz vezet. Még az ekcémával is képes felvenni a harcot.
forrás: goop.com